Димитър Манолов за цената на нощния труд: Няма да оставим нещата така

  • 19 декември 2018 07:43

  • 592
  • 2
Димитър Манолов за цената на нощния труд: Няма да оставим нещата така
©

Тристранният съвет вчера е приключил със скандал. Повод за скандала е станало това, че не е било решено цената на нощния труд да се повиши.

Не може ставката да е 25 стотинки на час. От 12 години тя не е мърдала“, възмути се президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в ефира на БТВ.

Предлагаме добавката да се определя като процент от основната работна заплата. Вчера на Тристранката всички бяхме съгласни, но новата председателка на съвета не се съгласи. Това е неприемливо и няма да оставим нещата така“, заканват се синдикатите.

От синдикатите поискаха по 2,50 лева на час.

По думите на Димитър Манолов това е прието с подзаконов нормативен акт и има надежда решението да се промени.

„450 000 човека в България системно полагат нощен труд. За 10 години полагане на нощен труд организмът на човек се състарява със 16 години. Законът трябва да се промени“, категоричен е Манолов. „Това е фрапираща политическа неопитност“, добави той.

„Дебатът трябваше да продължи с колко да се промени. Вече и политиците си дават сметка, че България нищо хубаво не я чака с малката заплата. Нито ще влезем в Шенген, нито в Еврозона с тези доходи. Понеже капиталът им е изначалната природа, те си казват: "Давай да върви". Темповете, с които нараства минималната работна заплата в последните години, са прилични. Ако това беше станало след 2008 година, сега тя щеше да е на добри нива. Разговори за миналото са безсмислени. Бизнесът си има един катахизис, който си четат на всяка среща, че няма достатъчно кадри. Лошото е, че кадърната част от нашите сънародници, бягат в чужбина“, каза той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
592 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
наму

2018.12.19 | 10:59

2

ТЕ КОИ СА РАБОТОДАТЕЛИ?НАЙ ДОНИТЕ ДОНОСНИЦИ И КОРУМПИРАНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗЧАДИЯ НА ВРЕМЕТО ИМ ДАДОХА ДА РАЗГРАБЯТ ВСИЧКО!

Анархиста

2018.12.19 | 08:48

1

Аз съм управител на фирма.Не собственик.
Картината е страшна Алчни и ниско интелигентни експлоататори.Това положение е нетърпимо.Обикновенните работници се държат на ръба на оцеляването.Трябва работодателите големите а и не само те да бъдат притиснати до стената.Изроди...

Добави коментар

Водещи новини