Борисов: Президентът ни шамари ежедневно, а излиза, че ние водим война

  • 14 декември 2018 21:07

  • 24610
  • 101
Борисов: Президентът ни шамари ежедневно, а излиза, че ние водим война
© БНТ

Винаги съм бил за една силна и обединена Европа и се опитвам да балансирам между крайните настроения, което се създават в Европейския съюз. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Темата "миграция" е тежката разделителна линия, която върви в двете посоки – релокацията и вторичното разпределение. Държавите, които сме на първа линия, настояваме да се спазват правилата. България е давана за пример – инвестира се в нова техника. Помолих председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето за следващото заседание на Европейския съвет да се направи една справка колко трафиканти всяка от държавите на първа линия е заловила и осъдила. Запознах го и с проблема, че деца се явяват трафиканти, заяви Борисов.

Ние сме водеща страна в доказване на възможността, че можем да се справим с мигрантския поток и че споразумението с Турция работи, добави премиерът. Много държави ги е страх, че при несправяне на България с охраната, мигрантите ще залеят страните им, каза Борисов.

На базата на законодателството, което беше прието ЕК свали три от точките. Най-вече харесаха закона за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Обясних на Франс Тимермас, че в рамките на няколко дни ще прецизираме законодателството в тази посока. В едната посока върви конфискацията, а в другата – наказателното производство. Разказах му за килограмите хероин, заловен на границите ни, разкри премиерът.

По думите на министър-председателя, той е бил избран от хората, защото работи. Не мога да се съглася, че съм избран с протестен вот, на хората им беше ясно за какво гласуват. В цяла Европа има протести, протестът е демократична форма да изразиш несъгласие. Ние на базата на диалога изпълнихме всички справедливи искания. Така разбирам протестът, ако нещо не сме избрали и не ни е било приоритет, а хората настояват то да се приеме веднага, го преразглеждаме. Аз съм единственият политик, който два пъти е връщал властта, припомни Борисов. Демокрацията е една форма, при която след разумен компромис се сформира коалиционно управление, заяви Борисов.

Ние сме един вид арбитър на проблемите, които има между бизнеса и синдикатите, коментира той. От нас зависи да осигурим финансов ресурс, за да има просперитет. Не е лесно, но продължаваме да строим. Отделихме нужните средства, за да просперира и Северна България. Всички говорят, но ние го правим, подчерта министър-председателят. И продължи: "Свалихме външния дълг на 20%, а когато поехме управлението от Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, имаше бюджетен дефицит. При нас винаги в бюджета има излишък, защото службите, администрация и приходните агенции работят по-добре. Изсветлихме икономиката и всички го виждат и ни поздравяват".

"Всички участват в решаването на проблемите. В тези организации има и малък и среден, и едър бизнес. Ние сме дясна партия и е нормално а изслушаме и проблемите на бизнеса. Ако визирате строителите, при тях са повече средни и малки фирми, а браншът е един от най-силните. Не зависят по никакъв начин от нас, защото си има обществени поръчки. От нас зависи да има икономически растеж и финансов ресурс, с който съответно да се строи. "Люлин", "Марица", "Струма", това е активно строителство на пътища и се харесва на всички- Продължаваме и с "Хемус" и отделихме средства и за северна България. На думи е лесно, но няма ли пътища, няма траен просперитет", категоричен бе Борисов.  

Кое е харчене? Че даваме пари на болници, казарми, ремонти на самолети и вертолети, на училища, детски градини, спортни съоръжения, ремонт в селата, където също живеят българи, канализация... Проверете къде се харчат и тогава да коментираме", ядоса се премиерът. 

Големи промени и реформи се правят трудно, призна Борисов на въпрос дали иска бързо развитие. "Ето например сега съм възложил да се проверят ТЕЛК-овете и защо в някои области има един процент с помощи, а в други по-малко. Трябва да проверим и да уверим хората, че данъците им отиват където трябва а нуждаещи се наистина хора. В здравната реформа виждате, че Ананиев от месеци провежда срещи и само при консенсус ще отидем напред в промените. 

Първо обясняваме и тогава тръгваме към взимане на решение", заяви Борисов и даде пример с Правителствена болница

"Не съм очаквал да искаш тази болница да остане така и да не стане детска болница. Затова днес казах, че щом искат да си остане многопрофилна, но не искам ние да я ръководим. Има си министерство и те трябва да я контролират", каза Борисов и призна, че днес Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 е обсъдил с него проблема, тъй като не го коментирали преди това. 

Той коментира и отношенията си с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Всеки министър, който са пожелали, аз съм ги пуснал. Никога не съм заставал срещу негово решение. Не мога да разбера, защо мислите, че водим война. Вярно е, че той е харесван много от БСП. Има проблеми, натрупани от десетилетия. Искам да го попитам как неговата партия прие закон да се отменят всички престъпления, които неговата партия е правила. Всяка градивна критика я приемам.  Но не стига, че той ни шамари ежедневно, а излиза, че ние водим война. Да не кажеш нищо за десетилетната история на БСП и да хвърляш всичко срещу ГЕРБ – не съм съгласен. Аз също мога да разказвам много, но не го правя. Не търся конфронтация с институциите.  Надявам се до края на годината да се избере боен самолет. Когато криткуваш правителството, ще е справедливо да кажеш и за другите, призова премиерът Борисов.

"Нито веднъж не съм се конфронтирал с него по някаква тема, нищо, че си харесва БСП. Това си е негово право. Не стига, че той ни шамари ежедневно, а накрая излиза, че ние водим война", категоричен бе Борисов. 

"Ние всеки ден се чудим как да излезем от техните грешки и да платим 3 млрд. за два реактора, които се чудим какво да правим във време на конфронтация. Когато има сложни отношение между Русия, САЩ, Китай, ЕС и Турция, какво да ги правим тези реактори? Така, че, когато критикуваш ГЕРБ и правителството, кажи една дума и за това, ако искаш да си справедлив. Ако всички тези пари за реактори, КТБ и централи бяха влезли в бюджета, нямаше ли да са по-високи доходите? Затова защо не се говори", попита премиерът. 

По темата за "Турски поток" той обясни,че се изисква национален консенсус по темата и това са важните въпроси. "Искаме да направим всичко така, че да не последва съдбата на "Южен поток". Две години работихме по газов хъб "Балкан" и Юнкер дойде и каза, че одобряват. Руската страна също се съгласи. Това изисква дългосрочна и внимателна работа. Водихме преговори с руската страна и ще имаме газ за търгуване на този хъб. 

Веднага трябва да сме наясно, че около 3 млрд. струва новата тръба и трябва да предвидим бюджет и да седнем с всички да измислим как да бъде финансирано и има ли риск. За да не заровим 3 млрд. в тръби под земята, ако има санкции срещу Русия и спре газа", каза Борисов. "Ако решим да имаме партньори, трябва да решим кои да са те. Видяхте, че Ципрас отиде да се моли в Русия, а ние имаме уверение от всички и сме първи. Затова сега трябва да намерим техническо решение. Ето по тази тема съм готов да чуя всякакво мнение и да го обсъдим", каза премиерът. 

На въпрос за предсрочни парламентарни избори, той заяви, че те струват 50 млн. лв. и е по-добре да се похарчат за друго. "Май месец има европейски избори и тогава ще видим кой колко е силен. Не виждам в тази ситуация смисъл. Не виждам и алтернатива. БСП много говорят за алтернатива, но ако ги питате с кого ще управляват, щом патриотите са толкова лоши, ако трябва да си покажат кои ще са им министрите, ще ни улеснят много във взимането на решение и избирателите ще улеснят. 

Когато има излишък и много пари, апетитите им стават големи. Но да не забравяме, че отиват в дефицит само за две години. 

В политически смисъл нямам страхове, през какво ли не сме минали. Истинският ми страх е от мигрантската вълна, че дали ще се справят другите. А сега българите забравиха за това на базата на дипломацията, която водя и личните контакти, които имам. 

Другото, от което ме е страх и не случайно настоях Русия да пусне обикновените моряци като жест. Тази конфронтация и необходимост от враг в много от държавите, да не избие в териториите около Черно море, защото ще бъдем много засегнати. Затова искам тези проекти да минат през България, защото където има газопроводи и реактори, война няма. Затова полагам толкова усилия - да няма война", каза още Борисов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
24610 101

Свързани новини

Коментари 101

Добави коментар
Васил

2018.12.16 | 12:58

101

Казва се циганина борисов

поумнял Гюро

2018.12.16 | 11:22

100

Отбелязвам напредък – научил си вече думата „ние“, естествено, когато става дума за приемане на критика.

Да допуснем, че си „избран от хората, защото работиш“. Е, видяхме как работиш! ПРИПОМНЯМ само две от гордостите ти – КЪДРАВАТА МАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ И „СЕВЕРНА ТАНГЕНТА“ – ФАНФАРИ, РЯЗАНЕ НА ЛЕНТИЧКИ И ВЕДНАГА РЕМОНТ, РЕМОНТ НА РЕМОНТА И Т.Н.!

Почти е вярно, че си „единственият политик, който два пъти е връщал властта“.
ПРАВИЛНИЯТ ИЗРАЗ Е: ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК, КОЙТО ДВА ПЪТИ Е ДЕЗЕРТИРАЛ ОТ ВЛАСТТА В НАЙ-ИЗГОДНИЯ ЗА НЕГО МОМЕНТ!
И СИ НА ПЪТ ДА ГО ПОТРЕТИШ, ако не „влезеш в пътя“!(в България „жълтите жилетки“ също са задължителни за водачите, а те са над 2,5 милиона)

Естествено „сте“ арбитър между бизнеса и така наречените „синдикати“, платени от същия тоя бизнес!

„Свалихте външния дълг на 20%“ с разни врътки, ама в проценти. ЗАЩО НЕ КАЗВАШ, КОЛКО Е И С КОЛКО СЕ Е УВЕЛИЧИЛ В МИЛИАРДИ ЕВРО?

Хайде да кажеш, кого да критикува(шамари) Президента – нали „вие“ сте управляващи от почти 10 години? Как да критикува бсп, като не възприемате дори и добрите им предложения?
Вярно е, че ПОЧТИ НИКОГА НЕ СИ ЗАСТАВАЛ ПРЯКО СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА(интуитивно усещаш, че това ще е вредно за теб), НО ПОСТОЯННО НАСЪСКВАШ ДЕЖУРНИТЕ СИ ПИНЧЕРИ цв. цв., биков, тодоров, както И ДОСТА ДРУГИ ПЛАТЕНИ ПОДЛОГИ.

Хайде не говори за реакторите, защото ПОМНИМ, КАК ЕДИН „ВОЖД“ НА ВРЕМЕТО ЗАВЪРТЯ НА 180 ГРАДУСА ВНУШИТЕЛНИТЕ СИ ЗАДНИ ЧАСТИ ПО ТЕМАТА за нула време и то няколко пъти, ПОД КОМАНДАТА НА ВАШИНГТОН!
Същото се отнася и за „ЮЖЕН ПОТОК“, КОИТО ПОРАДИ ИКОНОМИЧЕСКОТО ти КЪСОГЛЕДСТВО И ПОЛИТИЧЕСКО СЛАГАЧЕСТВО СТАНА „ТУРСКИ ПОТОК“!

Умник Гюро

2018.12.15 | 19:20

96

При Жан Виденов (БКП/БСП) минималната заплата стигаше за 2 хляба.

2018.12.15 | 21:23

99

Сега хлябът е на път да стане 2 лв при тия мизилни доходи което дава тикво мафиотското правителство също ще бъдат изгони от власт Тиквената мутро секта! И този път завинаги!

nai dobria komundel

2018.12.15 | 20:43

98

e utepania....................

помнещ

2018.12.15 | 17:58

95

За каква партия говори Борисов? За какво БСП ,което се преименувало и било престъпно? Аз сега не членнувам в никоя партия ,но прид с Борисов членувахме в БКП. Защо е забравил това пожарникаря? Защо забрави че бе бодигард на царя, а сега е ехе...

Прочетете това: А сега когато я закъсахме,
изкам да попитам нацията:
комунизма как да е понесохме,
но ще понесем ли демокрацията?

Умник Гюро

2018.12.15 | 19:23

97

Ава ти вече си забравил бе, дърт кретен.

СТАВРИ

2018.12.15 | 16:15

94

На тия тъпанари започна да им пари под краката и тръгнаха из всичките телевизии да ръсят отровата си .

2018.12.15 | 09:00

56

Минимална работна заплата за месец
в държавите в Европа (в евро)
(към: 1 януари 2018 година)
плаващи курсове на някои валути, възможни промени
Страна МРЗ на месец
Норвегия 2720,00
Швейцария 2615,38
Дания 2375,18
Флаг на Люксембург Люксембург Безизменение 1998,60
Флаг на Монако Монако Безизменение 1716,00
Флаг на Република Ирландия Ирландия Повишение 1614,00
Флаг на Нидерландия Нидерландия Повишение 1578,00
Флаг на Белгия Белгия Повишение 1563,00
Флаг на Сан Марино Сан Марино Безизменение 1531,80
Флаг на Франция Франция Повишение 1499,00
Флаг на Германия Германия Безизменение 1498,00
Флаг на Великобритания Великобритания Повишение 1463,00
Флаг на Андора Андора Безизменение 968,00
Флаг на Испания Испания Повишение 859,00
Флаг на Словения Словения Повишение 843,00
Флаг на Малта Малта Повишение 748,00
Флаг на Гърция Гърция Повишение 684,00
Флаг на Португалия Португалия Повишение 677,00
Флаг на Полша Полша Повишение 503,00
Флаг на Естония Естония Повишение 500,00
Флаг на Словакия Словакия Повишение 480,00
Флаг на Чехия Чехия Повишение 477,00
Флаг на Хърватия Хърватия Повишение 463,00
Флаг на Унгария Унгария Повишение 444,00
Флаг на Латвия Латвия Повишение 380,00
Флаг на Литва Литва Повишение 380,00
Флаг на Турция Турция Понижение 369,00
Флаг на Румъния Румъния Повишение 319,00
Флаг на Черна гора Черна гора Безизменение 288,05
Флаг на България България Повишение 261,00

НОРВЕГИЯ отново лъжа

2018.12.15 | 15:34

93

Защо лъжеш хората най вероятно си от Герб само те иман манията да лъжат и манипулират хората постояно ? Аз живея от 5 години във Норвегия и не съм видял хляб на 5 6 евро и да поясня тук няма евро а норвежки крони и хляба тук е около 12.30 крони или около 2. 40 лева И да тук няма понятие минимална работна заплата но се определя около 3 000 евро -29300 н к

Норвегия

2018.12.15 | 14:01

91

Норвегия - 2720,00. Малко си се объркал - това ми прилича на социални не на заплата. Хляба тук е 3 до 5 евро. Стига сте се оплаквали.

2018.12.15 | 12:35

85

Стига лъга бе сбъркан лъжлив дежурен модератор чак пък два хляба . живял съм и по това време и много добре знам за какво и колко стигаше макар че това време беше няколко месеца а вашето гербераско иго е 10 годишно!!

2018.12.15 | 11:55

79

Сега хлябът е на път да стане 2 лв при тия доходи което също ще изгони от власт Тиквената мутро секта! И този път завинаги!

ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2018.12.15 | 10:05

74

ПО ВРЕМЕТО НА ВИДЕНОВ БГ НЕ БЕШЕ В ЕВРОСЪЮЗА.

Умник Гюро

2018.12.15 | 09:42

72

При Жан Виденов (БКП/БСП) минималната заплата стигаше за 2 хляба.

Умник Гюро

2018.12.15 | 14:08

92

AZ ZYM LAJNO

2018.12.15 | 13:48

90

Какво страшилище си бе Гюро ???? Ти си един малоумен герберски идиот и нищо повече

ДЕМОКРАТ

2018.12.15 | 13:46

89

Тиквата пак нещо се унесе . Говори ли , говорили глупости , но вече НИКОЙ разумен човек не му вярва

Добави коментар

Водещи новини