Проф. Константинов: Мигрантите изкривяват демографската картина на българската нация

  • 11 декември 2018 18:53

  • 1596
  • 3
Проф. Константинов: Мигрантите изкривяват демографската картина на българската нация
© БНТ

Пактът на ООН за миграцията може да бъде заплаха в бъдеще. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов.

Въпреки че пактът е обявен за необвързващ, част от текстовете са малко странни – като например това, че се намалява се държавният суверенитет. Редица ключови държави отказаха да го подпишат и аз приветствам позицията на българското правителство. И в Пакта за миграцията, и в Истанбулската конвенция под формулировка на правилни принципи има опити за прокарване през задния вход неща, които са неприемливи – да се отнеме суверенитет на националните държави, коментира проф. Константинов.

Нищо не ни пречи като държава да спазваме добрите препоръки на документа, без да го подписваме, добави той.

Това е един доста балансиран документ, каза политологът Даниел Стефанов. Трябва да излезем от извънредния режим на действие и на мислене по отношение на миграцията. Това е първият документ, в който се започва този дебат. Това е началото на един разговор какъв план имаме за миграцията в следващите 15 години. Не можем да я спрем, тя е глобално явление, посочи Стефанов.

Пактът казва, че трябва да направим така, че тези хора да не преминават нелегално. България, а и всички държави трябва да кажат при какви условия ще приемаме тези хора и при какви – няма, добави той.

Хора, дошли легално на границата, няма. Кой знае защо всички влизат по втория начин. Който иска да дойде по легален начин, да заповяда на КПП-то. Всеки, който се опита по нелегален начин, по българския Наказателен кодекс подлежи на 5 години затвор, заяви проф. Михаил Константинов.

По думите му мигрантите изкривяват демографската картина и възможностите за развитие на българската нация в бъдеще.

Вместо да стоим на КПП-то, по-добре да направим достатъчно добри механизми за реадмисия, каза Даниел Стефанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1596 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Чочо

2019.03.08 | 06:55

3

Хайде бе, не можела да се спре миграцията.

име

2018.12.11 | 20:04

2

тоя соросо ид стефанов ,виж париж и мисли за софия! да , но стефанов мисли за джоба се , а не за България.

дядо Радой

2018.12.11 | 19:12

1

Не ритна ли топа този платен герберски дърт педал статистик

Добави коментар

Водещи новини