Иван Стамболов: България още е във фазата на дефиницията на либерализъм и консерватизъм (видео)

  • 11 декември 2018 10:58

  • 432
  • 2
Иван Стамболов:  България още е във фазата на дефиницията на либерализъм и консерватизъм (видео)
©

Въпреки че съм гост на това събитие и не съм от авторите на годишника, това е идея на медията Консерваторъ - нова медия, която има амбицията да бъде трибуна на консервативната мисъл. Това заяви в интервю за Novini.bg Иван Стамболов след вчерашното събитие в литературен клуб "Перото”, където беше представен първият по рода си в България "Годишникъ" на консервативната мисъл. Всички много се радваме на младите хора, които работят в нея, на техния интелект, на тяхната ерудиция, на това как вече стари професори им се дразнят, заяви той.

В кръга на шегата, уточни той, старите професори им се дразнят заради това, че може би вече им обръщат повече внимание отколкото на тях, с това че са много по-актуални, много по-близо до истината, много по-гъвкави, и много повече усещат идеологическите тенденции на стария континент.

По думите му България е все още във фазата на дефиницията на либерализъм и консерватизъм. Първо трябва да се разбере какво е едното, и какво е другото, да се каже кой кой е, каза Иван Стамболов. Той обясни, че при либералите има почти комунисти и чегеваристи, до либертарианци.

При консерваторите има, освен споменатите професори, и активисти, които искат да съборят и да градят нещо ново, които са по-скоро анархисти, а не консерватори. Има освен това, както ги наричат патрЕоти, които консервативното го виждат в една шовинистична плоска патриотична инициатива и малко по-евразийски и повече антиевропейски. Всякакви консерватори има, така че нека първо да се изяснят нещата и тогава да става този сблъсък. Част от либералите говорят - няма ляво, няма дясно, обаче доколкото света е двуичен лявото и дясното трябва да бъдат заместени с нещо и ще бъдат заместени, посочи още той. По думите му много изследователи не смятат либерализма за идеологическо и политическо течение, а по-скоро за мироглед и начин на маслине. Например бащата на консерватизма Едмънт Бърк номинално е либерал, каза Иван Стамболов.

На въпрос защо Европа се обърна към консерватизма, той заяви: “По простия принцип на махалото - когато махалото се клати, то е нормално в средната си мъртва точка, а в двете си крайности стига до някакви преекспонирани едностранчеви положения. Когато се отплесне в едната посока на свръхсоциалната държава, на свръхзащитата на права, когато индивидуалните права, които са в основата на комунизма, се превърнат в групови права и то на малцинствени групи, когато демокрацията се превърне в охлокрация, което е диктакт на тълпата, което в никакъв случай не е диктат на мнозинството, тогава вече се появява и се изостря чувството за справедливост и почва да дърпа махалото в обратната посока. Ако не успеем да го задържим за пореден път по средата, то ще се отклони в другата си крайност - на тоталитарните държави , на национал-социализмите.”

Според него много бъркат прогресистите като смятат, че светът е обречен да върви само напред и да се осъвършенства, телевизорите да стават все по-тънки и по-големи, заплатите и отпуските да стават все по-големи. Няма такова нещо. Дори като ги попитате какво е бъдещето на човечеството, те ще кажат, че човечеството е толкова голямо, че в един момент ще се разсели и по другите планети на вселената, заяви Стамболов.

Според нето ескалация на напрежението в Европа, до голяма степен е медийно напрежение, което може да доведе в най-лошия случай до нещо подобно на Брекзит, до толкова че тези, които го правят, сами да се учудят и да се уплащат от него.

Последвайте канала на

Novini.bg
432 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.12.11 | 11:18

2

Докато се люляме и си обясняваме либерализма и консерватизма, комунистите на Русия вече са извадили пушкалата и агресивно налагат правовия си ред в цяла Европа.

2018.12.11 | 11:02

1

ПОРЕДНИЯ СЕЛЯНДУР КОЙТО ОБЯСНЯВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ПРОСТИ. МИ ТИ СИ НАЙ-ПРОСТИЯ ЗНАЧИ

Добави коментар

Водещи новини