Ново напрежение между България и Македония

  • 10 декември 2018 08:37

  • 1975
  • 4
Ново напрежение между България и Македония
© Getty Images (Архив)

Вицепремиерът Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността предупреди македонското правителство, че няма да допусне Скопие да се присъедини към Европейския съюз, ако продължават със спекулациите с историята. Според договора между България и Македония обща комисия трябва да решава спорните исторически въпроси, а лидерът на ВМРО към този момент не е доволен от работата ѝ.

Велизар Енчев и Валери Тодоров коментираха темата в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според Енчев, признаването на обща история е фундаментална грешка. "Фундаменталният пропуск е следният, че ние признаваме, че историята ни е споделена и обща", заяви той.

По думите му този договор между България и Македония е подписан, без това да се налага, защото не е спирано влизането на Скопие в ЕС и НАТО.

Валери Тодоров пък каза, че е трябвало повече твърдост от наша страна при подписването на спогодбата и че няма механизъм, при който да се преразглеждат всички различия и разногласия относно историческите факти.

"Бедата е, че това напрежение, което се образува, всъщност тлее. България даде импулс на процес, който ще контролира все по-малко", обясни той.

По думите му македонската страна лавира прекалено много между спогодбата с нас и договора с Гърция, заради което от наша страна трябва да има по-голяма твърдост.

Валери Тодоров обаче беше категоричен, че ако няма в договорите ни с Македония официална клауза, че признаваме македонския език, значи не сме го признали официално, въпреки че в споразуменията пише, че са на двата езика на двете страни.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1975 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
твратен

2018.12.10 | 16:11

4

Рабски манталитет на рабски народ и рабска МЕДИЯ...
И СЪМ БЪЛГАРСКИ Р О Б О Т .

Стига аванти

2018.12.10 | 16:01

3

Не споделям в който и да е аспект политическото кредо на Каракачанов, още по-малко на Енчев, но в конкретния случай Каракачанов казва ИСТИНАТА за недостойното лицемерно поведение и нечестните игрички и на сегашното Скопско правителство ! Резултатите от досегашната работа на българо-македонската комисия показват, че македонските експерти са инструктирани да не зачитат историческите факти от нашата многовековна история.
За освобождението на Македония от османско и от сръбско иго дадоха живота си над 120 хиляди български войни по бойните полета на Балканските и на Първата световна войни и България претърпя две жестоки национални катастрофи. В най-новата й история днешната Македонска държава дължи до голяма степен появата и оцеляването си на България, като се започне от кампанията за нейното международно признание и от безкористната помощ по време на нейното гръцко ембарго и на албанска военна интервенция, та се стигне до мощната българска подкрепа за нейното интегриране в ЕС и НАТО. В отговор представителите на Скопската политическа класа все още продължават да живеят в света на една отдавна компрометирана и осъдена от света югоимперска сръбска комунистическа политика, чиято пропагандна машина фалшифицира българската история, вменяване „вини” и насажда отродяване и омраза към България ! С такъв „сърбокомунистически актив” ли Република Северна Македония възнамерява да влезе в нашия общ Европейски и Евроатлантически дом ? Колкото и това да е болезнено предвид привързаността ми към нашите Вардарски братя, неговите „ментално полирани” политици, освен омерзение и презрение, заслужават да получат, ако не сериозен урок, то най-малкото - един звучен шамар !

shveik

2018.12.10 | 14:31

2

много интересно как бюрметата виждат навсякъде врагове - българия, гърция, албания, но не и шумадийските свини, които са им приятели? при всичките документи за сръбските погроми в македония? на никой нищо ли не му говори този факт?

Бълга

2018.12.10 | 09:00

1

Не се даваите на македонците.
Трябва да стоим твърдо за нашите позиции и история защото утре те ще кажат. че Левски и Ботев са македонци.

Добави коментар

Водещи новини