Станишев: Отговорността ни е да спасим Европа от популизма и арогантността на ЕНП

  • 07 декември 2018 20:47

  • 847
  • 7
Станишев: Отговорността ни е да спасим Европа от популизма и арогантността на ЕНП
© Пресцентър Станишев

В емоционална реч пред делегатите на Конгреса на ПЕС в Лисабон Сергей Станишев заяви, че днес повече от всякога лявото политическо семейство трябва да бъде единно, за да спаси Европа от разрушителния популизъм и арогантността на ЕНП.

„Европейският проект е атакуван от две страни: от една страна – войнстващите популисти от крайната десница, които искат да разрушат постигнатото през последните 70 години като продават една фалшива носталгия по миналото, като разпалват противопоставянето вътре и между обществата, като експлоатират страховете на хората, като си измислят нови и нови врагове.

От друга страна – това е арогантността на ЕНП, които тъврдят, че политиката на ограничения ни е извела от икономическата криза и всичко е чудесно и трябва да продължим по същия начин.

Но те си затварят очите за задълбочаващото се неравентво, за огромната социална цена, която хората платиха за техните политики, и които в крайна сметка отчуждиха 
гражданите от ЕС, от институциите и политиката като цяло.

Твърде често виждаме, че тези две заплахи за ЕС всъщност работят заедно – националистите навсякъде са удобни коалиционни партньори за десните правителства, като в Австрия и България, защото ЕНП всъщност прегърна популистката реторика и методи. Наблюдаваме процес на Орбан-изация на европейското дясно в името на запазване на властта.

Общият кандидат на ЕНП – Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище, иска да „строи мостове“ към Салвини в Италия и Орбан в Унгария. Това обаче не е нашият път.

Нашият път – това, което обединява всички леви партии, е социална Европа, борбата с неравенствата, устойчивата икономическа политика, която да защитава правата на всички работници – както в традиционните, така и в новите сектори, и която в крайна сметка да осигури подобаващо заплащане за труда, така че хората във всички европейски страни да могат да си позволят достоен живот.

Трябва да сложим край на противопоставянето между работниците от Източна и Западна Европа. Да дадем по-добра перспектива за бъдещето на младите хора. ПЕС е единственото политическо семейство, което има разработен специален План за младежта, който ще бъде червена линия при преговорите с други политически сили след европейските избори. Защото ние, левите, искаме да съхраним Европа, но и да я променим – към повече справедливост, свобода и устойчивост.

Това включва и по-справедливо данъчно облагане на големите технологични гиганти, като Google, Apple, Facebook и Amazon. Само по този начин ще можем да върнем доверието на гражданите в Европейския проект и мечтата за мир и просперитет на всички в дух на солидарност и взаимопомощ.“

Ахим Пост, депутат в германския Бундестаг и генерален секретар на ПЕС, благоди на Станишев за неуморната му работа като лидер на ПЕС, и го определи като „истински европеец, истински социалист, истински лидер“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
847 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Умник Гюро

2018.12.07 | 20:47

1

Гнусният юдейско-комунистически плъх, Сергей Станишев, пак се разсмърдя.

Простака Гюро

2018.12.08 | 09:04

7

Бра, чет , по-тихо бе ! Всички знаят , че си олигофрен и ти се смеят..

Уча се !

2018.12.08 | 07:54

6

За повечето неща е прав, но това, че разумното харчене е вредно, не е вярно!

Първо:

Как може, да се обвиняват всички народни партии в купом !?

Второ:

Обвинява ги, за свиване на харчове !
Как обаче се "лекува" финансова
криза, т.е. липса на пари! !

Естествено, чрез свиване на харчовете !

Така че, ако Станишев не харесва популизма, нека да не го използва !

Kik

2018.12.07 | 22:23

5

Тоя чукан "оправи" България, после се превърна в политически труп и сега като един феникс се възроди в Европа

Гъс

2018.12.07 | 22:15

4

Изсра се тука и сега върти кавали на тези които ни разграбиха

2018.12.07 | 21:03

3

КАК МОЖЕ ДА МУ ВЯРВАТ ПОРТУГАЛЦИТЕ НА ТОЯ СМЕШНИК?

2018.12.07 | 21:02

2

домуз

Добави коментар

Водещи новини