Ангелкова в Истанбул: Планираме визити на инвеститори с интерес за вложения в България

  • 03 декември 2018 18:05

  • 425
  • 1
Ангелкова в Истанбул: Планираме визити на инвеститори с интерес за вложения в България
©

България се радва на стабилен интерес от турски туристи през последните години, което е доказателство за доверието, което те ни оказват. Държавите ни са в един регион и имаме много големи възможности да развиваме съвместни инициативи и общи проекти, които да подпомагат развитието на туризма в България и Турция. Това заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard при откриването на Българо-турски бизнес форум в областта на туризма в Истанбул.

От турска страна във форума участва зам.-министърът на културата и туризма на Турция Надир Алпаслан, както и представители на българския и турския бизнес. В периода януари- октомври тази година гостите от южната ни съседка са близо 540 хил., а през 2017 г. пазар Турция се нарежда на 4-о място сред топ дестинациите за входящи посещения у нас с над 636 хил. визити и ръст от 12,5 на сто, каза българският министър. Тя открои важността на създадената само преди броени дни в София Съвместна българо-турска работна група в областта на туризма.

Първото й заседание бе проведено в средата на ноември в навечерието на Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, организиран от СОТ, чийто домакин за втора година бе България. Работната група бе първа по рода си платформа за обсъждане на възможностите за засилване на нашето сътрудничество в областта на туризма. Сигурна съм, че ще продължим да работим в партньорство за развитието на туризма, отбеляза министър Ангелкова. Тя допълни, че се обсъждат възможностите за организиране на дни на България в Турция и обратно.

Работи се и по общ Балкански маршрут и съвместен продукт между България и Турция, с които да се популяризират пред туристи от далечни пазари богатите и разнообразни туристически продукти на двете страни.

Планираме също организация на турове за инвеститори, които имат интерес за вложения в България, съобщи министър Ангелкова. Очаква се те да бъдат реализирани през февруари следващата година, като се включат обекти с потенциал за развитие.

Гарантирам личната си ангажираност и на Министерството на туризма за максимално институционално съдействие при реализацията на инвестиции, увери министърът. Тя благодари на турското Министерство на културата и туризма за организацията на форума и възможността да бъдат представени потенциалът за инвестиции и инициативи за съвместно развитие на туризма. Целият свят осъзнава значението на туристическия сектор и важността за инвестиции в отрасъла, каза зам.-министър Надир Алпаслан.

Той допълни, че очаква такива международни срещи да бъдат ползотворни и за двете страни. На форума презентации направиха и представители на българския и турския туристически бизнес.

Последвайте канала на

Нора Виткова
425 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.03 | 19:35

1

тази мяза на тати коня, не е показвайте тази крастава кобила повече.

Добави коментар

Водещи новини