Министър Петков: 2018 година премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания

  • 03 декември 2018 11:25

  • 491
  • 0
Министър Петков: 2018 година премина под  знака на реформирането на политиките  за хората с увреждания
© Булфото (архив)

Убедено мога да кажа, че 2018 година премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания, посочва министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по повод Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. 

По думите на Петков днешният ден е и повод за равносметка - какво е направено за гарантирането и пълноценното упражняване на всички права и свободи на хората с увреждания. Извървяхме труден и дълъг път, през който, в рамките на активния диалог с всички заинтересовани страни, бяха подготвени четири проекта на нови закони (Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, Закон за хората с увреждания, Закон за личната помощ и Закон за социалните услуги), които полагат фундамента за подобряване на жизнения стандарт и качеството на живот на хората с увреждания, припомня министърът на труда и социалната политика. 

"Новата правна рамка е в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Практическото й приложение ще осигури по-достъпна среда, достъп до заетост, образование, обучения за придобиване на професионална квалификация, възможности за социално включване и независим начин на живот на хората с увреждания", посочва Бисер Петко Той отбелязва още, че новото законодателство съдържа иновативни решения за тяхното социално приобщаване и за гарантиране на техните права.

Прилагането му ще гарантира, че хората с увреждания ще получат значително по-висока финансова подкрепа и висококачествени социални услуги, лична помощ, медицински изделия и помощни средства, съобразени с индивидуалните им потребности, допълва още социалният министър. 

Преди 26 години Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. През настоящата 2018 година фокусът при отбелязването на тази дата е насочен към овластяването на хората с увреждания и осигуряването на условия за тяхното пълноценно приобщаване в обществото.

Реализирането на тези цели е продължителен процес, който изисква провеждане на активна, целенасочена и последователна политика, както и общо разбиране и добро сътрудничество между действията на институциите на държавно и местно ниво и гражданското общество, отбелязва Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. 

През септември 2018 г. нашата страна представи първия си национален доклад по прилагането на ратифицираната през 2012 г. Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания.

Основното предизвикателство пред нас е да изпълним всички действия по прилагането на Конвенцията и да помогнем на хората с увреждания да участват пълноценно в обществото, допълва още министърът на труда и социалната политика.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  заявява, че и през 2019 г. Министерството на труда и социалната политика ще работи активно за изпълнение на приоритета от управленската програма на правителството за гарантиране на правата на хората с увреждания.

Усилията за усъвършенстване на нормативната база в тази област ще продължат с фокус върху създаването на условия и гаранции за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания във всички области на обществения живот и осигуряване на социално-икономическата им защита, посочва още министърът. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини