„Маркет Линкс”: Цените на горивата могат да отключат протестна вълна, но хората са неудовлетворени от жизнения си стандарт

  • 03 декември 2018 08:21

  • 970
  • 3
„Маркет Линкс”: Цените на горивата могат да отключат протестна вълна, но хората са неудовлетворени от жизнения си стандарт
© bulphoto

3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента. Такива резултати е имало през 2013 г. по време на протестите при правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Това показват данните от проучване на „Маркет Линкс”, представено от Добромир Живков в БТВ.

„Прогнозите са, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо”, изтъкна Живков.

За сравнение, през май месец тази година недоволството е било 55%, а през ноември се покачва до 74%. Близо 80% са на мнение, че има основание за протести. „Голяма част подкрепят протестите, макар и да не участват активно в тях”, отбелязва Живков.

Според данните цените на горивата, които се изтъкват като основна причина за протестите, не се оказват този главен мотив, който кара хората да излязат на улицата. „Цените на горивата могат да отключат протестна вълна. Въпросът е, че хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт.

"Според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване”, припомни Добромир Живков.

В сравнение с май спада доверието и към правителството, и към президентската институция, отчитат още от „Маркет Линкс”. През последните два месеца се наблюдава отново тенденцията на загуба на електорална подкрепа сред двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП.

„От БСП към момента не успяват да извлекат осезаеми дивиденти от кризата, в която се намира българското общество. Дори виждаме, че през този месец има известна мобилизация на електората на ГЕРБ. Миналия месец имаме почти изравнени резултати по отношение на база гласуващи, докато сега виждаме, че ГЕРБ отново би била първа политическа сила при евентуален вот”, коментира Добромир Живков.

Данните сочат, че „Воля” едва ли ще попадне в следващ парламент. „Обединени патриоти” имат осезаем спад в електоралната подкрепа, което подсказва, че в някаква степен можем да очакваме различен парламент, ако изборите са сега, отбеляза Живков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
970 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ХХХХХХХ

2018.12.03 | 15:39

3

Естествено, че горивата са само повод и проблема е в престъпнотопрестъпното управление.Данъци на жилища, на автомобили, екотакси, винетки, корпоративен данък, липса на необлагаем минимум, всичко се формира по престъпен начин. Представяте ли си какво ще стане ако във Франция и Гърция въведат еднакво подоходно облагане. Та за горивата, всичко( винетки, екотакси, ГО) може и ттябва да влезе в цената на литър гориво. Така е най справедливо, който повече потребява той повече замърсява и повече трябва да плаща. Ако се направи сметка(не от проф. Константинов) няма да излезе повече от 3-4 стотинки на литър. Местните идиоти-икономисти на власт веднага ще ревнат, че в Европа не е така. И какво от това и в коя Европа. Във Финландия шеф от Нокия плати глоба над сто хиляди за превишение на скоростта с 30км\ч, премиера им ходи на работа с велосипед, а нашия олигофрен сам си кара джипа и мижитурките около него
не смеят да му кажат, че това е опасно. Ако недай боже удари някого(с джип не е като с велосипед) к`во става.

Стига

2018.12.03 | 14:03

2

С тия горива, не разбрахте ли че това е най малкия проблем

RMM

2018.12.03 | 12:10

1

А останалата 1/3 са мутри, депутати и всички на държавна хранилка!

Добави коментар

Водещи новини