НС прие промени в Енергийната стратегия на България

  • 30 ноември 2018 11:41

  • 937
  • 1
НС прие промени в Енергийната стратегия на България
© Булфото (архив)

Парламентът прие проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г. 

Стратегията е озаглавена „За надеждна, ефективна и по-чиста енергетика“. Промените в документа са свързани с газов хъб „Балкан“ и създаване на концепция за изграждането му. За развитие на конкурентен пазар на природен газ, в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, ще бъдат предприети действия за реализиране на концепция за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България.

Концепцията е в синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор и в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, в посока подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ.

Освен разширение съществуващата газова инфраструктура, с цел осигуряване на необходимата пазарна среда за осъществяването на газов хъб в страната, ще бъде създадена ликвидна и функционираща газова борса.

Реализацията на концепцията ще допринесе за запазване на ролята на България на газовата карта на Европа, запазването на страната ни като основна държава, осигуряваща входни количества и търговия на природен газ и обезпечаване на сигурността на доставките на природен газ, не само за България, а и за Европа и региона.

Депутатите разгледаха и проекта за ратифицирането на Споразумението за стратегическо партньорство между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Канада. Споразумението утвърждава отношенията между ЕС и Канада като стратегически партньори чрез създаване на необходимите предпоставки за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в целия спектър от теми, формиращи дневния му ред. То е подписано на Срещата на високо равнище ЕС – Канада на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и е одобрено от Европейския парламент на 15 февруари 2017 г. Отделни негови части се прилагат временно от 1 април 2017 г., защото е споразумение от смесен тип. Пълното им влизане в сила ще се осъществи след приключване на процеса на ратифицирането му и съответни други вътрешни процедури във всички държави членки на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
937 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.11.30 | 12:40

1

стратегията е да пърдим в газовия хъб на боко тиквата и да духаме на ветрогенераторите за зелена енергия.

Добави коментар

Водещи новини