Джамбазки: Македония не спазва договора за добросъседство

  • 29 ноември 2018 20:26

  • 1225
  • 6
Джамбазки: Македония не спазва договора за добросъседство
© Булфото (архив)

Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за добросъседство и приятелство с България.

,,Отдавна трябваше да бъдат приведени редица мерки, като например - трябваше да приключи използването на езика на омразата, трябваше да бъдат издадени учебници на български език, не трябваше да се правят антибългарски изказвания. Нищо от това не се е случило все още. Това тревожи българското общество", заяви Джамбазки.

Според него македонският премиер Зоран Заев се бави.

,,Той обещава на всеки всичко, но не изпълнява поетите задължения. И това няма да доведе до добър ефект и до добър краен резултат. Нашият призив към г-н Заев е да спазва този договор, ако желае да продължи да получава подкрепата и на нас като европейски представители, и на българското общество като цяло", заяви българският представител в ЕП.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев също изрази разочарование от езика на омразата срещу България в някои македонски медии.

,,Македония винаги е била неизменна част от Европа, както и част от българското наследство. Всички исторически спорове трябва да бъдат решени по пътя на добросъседството, толерантността и историческата справедливост“, заяви Ковачев по време на обсъждането на доклада за напредъка на западната ни съседка по пътя към членството ѝ в ЕС.

,,Във връзка с това не мога да скрия моето разочарование от продължаващите антибългарски изказвания в някои македонски медии. Не само физическите граници трябва да бъдат символични, нашето общо бъдеще, за което работят правителствата и на България, и на Македония, но и духовните граници, които бяха изградени от тоталитарните режими, говорът на омразата, всичко това трябва да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция", каза Ковачев.

Междувременно съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония ще се събере на двудневно заседание в Националния исторически музей в София. Това ще бъде трето заседание на комисията, създадена по силата на договора за приятелство между двете държави. Предвижда се всяка година тя да представя общ доклад за дейността си на правителствата на София и Скопие.

На последното ѝ заседание бяха обменени учебници по история. До момента България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония, тъй като българските представители са констатирали сериозни проблеми в учебното съдържание, припомя Bulgaria ON AIR.

На двустранна среща преди дни в Солун с македонския си колега Никола Димитров българският първи дипломат Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и заяви, че е в общ интерес съвместната мултидисциплинарна комисия най-накрая да излезе с реални резултати.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1225 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Spravedliv

2018.11.29 | 21:01

1

Dae .a i maikat i dolen Mrasen klevetnik

До простия!

2018.11.30 | 06:54

6

Преди.да започнеш да пишеш в нета, трябва да научиш писмеността и българския език !
Пасле, е добре да бъдеш правилно.възпитан и чак тогава, да пишеш тук !

Иначе си пълна излагация, като няколкото получовеци, които отровиха и унищожиха опитите на нормалните хора, за коментари !!!

2018.11.29 | 22:00

3

ЗНАЧЕ Е КАТО БОКО, ЗАТОВА СЕ ХАРЕСВАТ

До простия!

2018.11.30 | 06:50

5

Значи, че ти си прост и нищо не разбираш !

Д.Кънев

2018.11.29 | 23:09

4

Разачарован съм от Георги Кадиев.Той направи кариера в АЕЦ Козлодуй.Не очаквах че е такъв ЗЛОБАР.Ако ви интересува ще ви кажа защо.Срам Георге срам.За това което си в момента заслуга има АЕЦ Козлодуй.Може да си недоволен от шефове но не и от АЕЦ.Аз съм казал много отдавна че 60процента от инженерите в АЕЦ са некадърници.

Тоз ли?

2018.11.29 | 21:58

2

Задник на задниците

Добави коментар

Водещи новини