Илияна Йотова: Мониторингът над България и Румъния трябва да отпадне

  • 28 ноември 2018 14:12

  • 430
  • 3
Илияна Йотова: Мониторингът над България и Румъния трябва да отпадне
© Булфото (архив)

Докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка са проява на двоен стандарт към държавите членки. Мониторингът над България и Румъния трябва да отпадне. Това категорично мнение изрази вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , по време на дискусията след конференция за бъдещето на демокрацията на ЕС, която се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Вицепрезидентът подкрепи изразените позиции, че България е пропуснала шанса си по време на председателството на Съвета на ЕС да постави въпроса за отпадане на мониторинга. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи, че Европейският съюз не разполага с механизъм за реално задействане на член 7 от Лисабонския договор, който се активира в случай на тежко нарушение на европейските ценности от някоя държава членка. В момента Унгария и Полша са под наблюдение за спазване на върховенството на закона.

Според вицепрезидента е рисковано съблюдаването на принципите на правовата държава да бъде обвързвано със спиране или ограничаване на европейското финансиране, каквито идеи предлага Европейската комисия. „По този начин икономическите критерии ще бъдат изместени от политически“, отбеляза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Вицепрезидентът посочи, че на този фон е още по-спорен Механизмът за сътрудничество и проверка, който се прилага само в две държави. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изтъкна, че за Хърватия, последно присъединилата се към ЕС страна, не действа този механизъм.

„Вече 11 години Европейската комисия променя в движение собствените си критерии. Тази година докладът за България е с позитивни тенденции, но това не означава, че мониторингът е работещ, тъй като критериите не са ясно формулирани и могат до безкрай да бъдат прибавяни нови условия“, посочи вицепрезидентът.

„Националната позиция на България трябва да бъде този механизъм да отпадне и върховенството на закона еднакво да се съблюдава във всички държави членки, а не да бъдат „нарочвани“ две страни“, категорична е Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Последвайте канала на

Владимир Василев
430 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2018.11.28 | 18:29

3

Грух-грух, грух-грух.... Коледната свиня, Илияна Йотова се разгрухтя отново преди Коледа! Типична комунистическа пачавра.

Vuzmezdie

2018.11.28 | 15:01

2

Е, те на това му се вика - "тука има, тука нема"!!! От една страна Баба Партия, майчицата на Илиянка твърди пред българския народ, че състоянието в България е катастрофално, почти сме пред умиране (ти да видиш). От друга страна, Командващата в Президенция-та, тази същата Илиянка, за пореден път твърди отрезвяваща позиция коренно различна от Баба Партия, тоест че Европа трябва да ни пусне в Шенген - нещо което в България твърдят управляващите !!! А пък Илиянка и управляващите не са си близки - а, сега де, да се чудиш и маеш?!!

2018.11.28 | 14:29

1

Над Румъния може би,но над България надали...!!!

Добави коментар

Водещи новини