Министър Порожанов: От началото на 2019 г. ще стартира държавна помощ за сертифициране по Global G.A.P.

  • 25 ноември 2018 14:30

  • 632
  • 1
  Министър Порожанов: От началото на 2019 г. ще стартира държавна помощ за сертифициране по Global G.A.P.
© Булфото (архив)

Чрез търговските вериги българските производители имат възможността техните продукти да намират все по-трайно място на централно и западноевропейските пазари. От началото на следващата година стартираме държавна помощ за поемане на 50% от разходите за сертифициране по Global G.A.P. на производителите на плодове и зеленчуци, което ще им даде още по-добър достъп до големия ритейл“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в на събитие по повод 8 г. “Лидл” в България и партньорството им с българските производители, част от инициативата на МЗХГ „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти”. 

62 процента е делът на българските продукти в големите вериги, при хлебните изделия в „Лидл“ стига и до 100%, каза още министър Порожанов. Той припомни, че през седмицата беше одобрена от ЕК и държавната помощ за малки мандри, която е до 60 000 лв. Министерството работи за подобна схема и за малките  кланици, за доилни апарати, както и за хладилно съхранение на плодове и зеленчуци. 

“Пожелавам на всички производители много успех и да надграждате продуктите, за да се гордеете с тях не само на българския, но и на международния пазар”, заяви още земеделският министър. 

„Инициативата  „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти” е пример за доброто сътрудничество между бизнеса и държавата”, каза Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на “Лидл България”. От стъпването си на пазара у нас през 2010 г. търговската верига е удвоила броя на българските доставчици, с които работи и те вече са 172 производители от цялата страна. Броят на тези, които изнасят продукцията си чрез веригата е нарастнал 5 пъти.

Последвайте канала на

Novini.bg
632 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
А бре г-н Поржанов,

2018.11.25 | 15:17

1

Кога ще увеличите заплатите на инспекторите от Агенцията по храните, както ги вдигат на учителите? Поне на работещите на терен!!!

Добави коментар

Водещи новини