Министър Желязков пред ПГЕРБ: Интересът на европейските компании към Летище София е огромен

  • 25 ноември 2018 10:00

  • 926
  • 6
Министър Желязков пред ПГЕРБ: Интересът на европейските компании към Летище София е огромен
© ПП ГЕРБ

Интересът на нискотарифните компании към Летище София е огромен. Много от големите европейски оператори се обръщат с въпроси и затова удължихме периода за подаване на оферти в процедурата за концесия до 29 януари. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети по време на третия национален форум на Предприемачи ГЕРБ „Предприемачество. Развитие. Перспективи“.

Събитието се провежда в гр. Поморие, а негови организатори са ПГЕРБ, Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

Пред предприемачите той акцентира върху важността за развитие на транспортните връзки в страната и правилното формулиране на българския интерес в стратегията за следващия програмен период на Европейския съюз. Министър Желязков говори и за приетия наскоро Закон за киберсигурността, чрез който се транспонират най-новите директиви от европейското законодателство в сектора.

„Целта е да се въведат норми за защита на публичните информационни услуги. Законът за киберсигурността дава институционалната опора и установява конкретни мерки за устойчивост на информационната система в страната“, обясни Желязков.

„С 30% ще се намали цената на газта, ако започне промишлен добив от собствени находища в българската акватория на Черно море“, заяви на свой ред зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на форума. Той увери, че държавата работи усилено за диверсификация на газовото снабдяване, което ще осигури енергийната независимост. „Най-доброто решение е експлоатация на собствени находища, а геоложките проучвания в Черно море към момента дават повод за оптимистични очаквания“, сподели той.

Според Жечо Станков, когато предприятията в енергетиката правят големи инвестиции те се отразяват пряко и косвено на всички участници в бизнеса в страната.

„Преди дни започна изграждането на електропровода „Бургас“ - „Добруджа“, който трябва да бъде завършен до 2020 г. и е с дължина от 80 км. Проектът е от изключителна важност както за цялото Южното Черноморие, така и за увеличаване обмена на електроенергия между България и съседните държави“, каза зам.-министър Станков. Той препоръча на предприемачите да следят страницата на българска независима Енергийна Борса, за да оптимизират разходите си за енергия. „Друг начин за това е въвеждането на мерки за енергийна ефективност, за които са предвидени средства в няколко програми, отварящи в следващите месеци“, завърши Жечо Станков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
926 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Въййй

2018.11.25 | 13:13

6

Държавата няма ли и нея на концесия,няма ли интерес от баба ???? Няма ли да си прави харем с чернилки и Боко ,да си го гали по главата да го милва,Боко обича така. Разграбването за нечий интереси продължава ,пък вие тука си викайте кой бил червен трол кой бил син ,само дето оправата ще си тръгне и парите с тях и тогава ей такива хорица дето пишат кой син ,кой червен ще се усетят ама късно е либе за .....

стефан

2018.11.25 | 10:21

1

Ако летището е на печалба , защо ще го дават на такава унизителна за България концесия ?! Според мен летището е стратегически обект и въобще не трябва да се дава на концесия, а БДЖ-то ще се оправи , когато управата престане да "гледа" на него като "камък на шията".

Въййй

2018.11.25 | 13:05

5

Много добре казано,но нали трябва всичко да се разпродаде,че на тях парата не им стига. Ако мислят толкова за БДЖ ,защо не направят една ревизия и всичката леш вънка,защо бълагро-хърватско дружество за ремонт на локомотиви с 49% участие на БДЖ беше галирано за нечий интереси ???? Това с летището е ясно поредната далаверка. Бокова работа

2018.11.25 | 11:12

3

Стефане, от кога стана такъв стратег в държавната политика?

2018.11.25 | 10:34

2

унизителното е че правиш свирки червени троле

2018.11.25 | 11:14

4

Вслушвайте се в това което казва "Марко Тотев" баш тъпака на България.

Добави коментар

Водещи новини