Нова Съвместна комисия за сътрудничество ще помага на бизнеса и инвестициите между България и Египет

  • 22 ноември 2018 15:44

  • 355
  • 0
Нова Съвместна комисия за сътрудничество ще помага на бизнеса и инвестициите между България и Египет
©

„Точно преди месец в Кайро премиерът Борисов и президентът на Египет Сиси очертаха нов план в 90-годишните отношения между страните ни, а днес с учредяването на Съвместна комисия по сътрудничество ние с моя колега и приятел министър Шукри поставихме началото на неговото изпълнение.“

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на съвместна пресконференция с външния министър на Египет Самех Шукри. Министър Шукри е на официално посещение в България, по време на което разговаря с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, а заедно с вицепремиера Захариева подписа споразумението за създаване на Съвместната комисия. „Комисията ще изработи програми и планове за подобряване на връзките в сфери като икономиката, земеделието, енергетиката, образованието, културата и здравеопазването“, посочи министър Захариева.

Пред медиите тя разкри плановете на двете страни първото заседание на комисията да се проведе следващата година и си пожела това да съвпадне с очакваното първо в историята на двустранните ни отношения посещение на египетски президент у нас.

„По-важно обаче от подписването на споразумения е как на практика да създадем добри условия за правене на бизнес“, подчерта министър Захариева.

Тя обяви също, че дипломатите на двете страни работят за създаването още в началото на следващата година на смесен бизнес съвет, който да обединява бизнеса от двете страни и да улеснява инвеститорите

. „С обем от над един милиард долара стокообменът ни с Египет е постигнал връх през 2017 г., но набелязахме сфери, в които има още потенциал за развитие“, каза министър Захариева. Като пример тя посочи земеделието, високите технологии, производството на лекарства. Тези възможности могат да се развиват не само с увеличаване на българския земеделски износ към Египет, но и с обмяната на експертиза, каза министърът. „Неслучайно земеделието и производството на храни е една от важните сфери на сътрудничество на комисията“, подчерта българският вицепремиер.

Според нея Египет може да послужи като врата към Африка за българския бизнес в това отношение. Министър Захариева разкри също, че по време на пленарните разговори е запознала министър Шукри с българския проект за изграждане на газовия хъб „Балкан“ и стратегическото желание на страната ни да диверсифицира енергийните си източници. „Сътрудничеството между България, Гърция, Египет, Кипър и Израел е предпоставка за още един източник на доставки за нашия хъб“, посочи тя.

Дипломат №1 на България подчерта ролята на Египет за постигане на вътрешно-палестинско единство, а оттам – и за примирие с Израел. „Благодаря специално на Египет, персонално на моя приятел Самех Шукри и на египетския президент Сиси за усилията, които полагат в разрешаването на различните регионални конфликти“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

По време на пленарната среща по-рано вицепремиерът посочи, че между Египет и България има една основна прилика – и двете страни се стараят да бъдат гарант на сигурността в региона си.

Последвайте канала на

Novini.bg
355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини