НС прие единодушно на първо четене промените в НК

  • 15 ноември 2018 12:03

  • 683
  • 1
НС прие единодушно на първо четене промените в НК
© Иван Йочев

Депутатите приеха единодушно на първо четене промени в Наказателния кодекс, които са свързани със защитата на жертвите на домашно насилие.

Измененията са внесени от ПГ на ГЕРБ, като "за" гласуваха 137 народни представители. С приетите промени се предлага психологическият тормоз и преследването да се инкриминират, а наказанието да бъде до 5 години затвор. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната.

През Наказателния кодекс се предвиждат промени и в Наказателно-процесуалния кодекс, и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С измененията жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода. Измененията се подкрепят от Министерството на правосъдието.

Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван Маджаров

2018.11.15 | 12:18

1

Бравос! Сега да гласуват безплатна почивка в екзотична дестинация за убийците, за крадците наказание нов автомобил, за изнссивачите безплатен годишен абонамент за някой публичен дом и НК ще е супер. Чудесна работа на дупе-датите!

Добави коментар

Водещи новини