Правителството се разпореди с имоти

  • 14 ноември 2018 12:24

  • 560
  • 0
Правителството се разпореди с имоти
© Novini.bg

Правителството прехвърли недвижими имоти на „Летище София“ ЕАД за управление от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, като те ще продължат да се използват от дружеството. Имотите са пряко свързани с осъществяването на дейности по обслужване на пътници, товари и въздухоплавателни средства. С решението на Министерския съвет имотите са обявени за публична държавна собственост. Това ще осигури необходимото ниво на защита на тези имоти, тъй като според българското законодателство съществуват забрани за разпореждане с имущество - публична държавна собственост, както и придобиването му по давност или възстановяване на собственост на трети лица.

С откриването на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия на гражданско летище за обществено ползване София е описан обектът на концесията, концесионна територия и принадлежности към обекта на концесията. В обекта на концесията са включени поземлени имоти и построените върху тях сгради и съоръжения. В концесионната процедура е предвидено включване като част от обекта на концесия на гореописаните поземлени имоти, след издаване на актове за публична държавна собственост.

След прехвърлянето на имотите капиталът на „Летище София“ ЕАД ще бъде намален със стойността на недвижимите имоти, като е предвидено капиталът на дружеството да се увеличи със същата стойност от собствени резерви по баланса на дружеството.

Съгласно друго правителствено решение „Български пощи“ ЕАД ще продадат имот в село Подем, област Плевен. Обектът не се
използва от дружеството, а поддръжката му е свързана с неоправдани разходи. На търг с тайно наддаване ще бъдат предложени три стаи, два склада и сутерен. Продажбата на неоперативни активи, собственост на дружеството е продължение на политиката за понижаване на разходите и увеличаване на приходите.

Безсрочно ограничено вещно право - сервитут върху част от имот - публична държавна собственост се учредява в полза на шуменското дружество „ЕЛЕТЕХ“ ООД за изграждане на захранващ водопровод към поливна система. Поземленият имот с площ 73,098 дка се намира в м. „Средна лъка“, в землището на село Реселец, община Червен бряг, област Плевен. За нуждата от напояване ще бъде изградено водовземно съоръжение в река Искър, подземен вододовеждащ водопровод от реката до смукателна шахта и помпена станция, както и водовземна шахта с утаечна камера. За напояване на трайни насаждения ще бъде изградена дъждовална система, състояща се от главни и второстепенни подземни тръбопроводи. Областният управител на област Плевен следва да състави акт за публична държавна собственост за имота, да издаде заповед за учредяване на безсрочно ограничено вещно право - сервитут върху имота, след заплащане на стойността на правото от титуляра, и да отрази промяната в акта за публична държавна собственост за имота.

Сграда, разположена в близост до жп гара Хасково, е обявена за частна държавна собственост. Правителството даде съгласие тя да бъде премахната за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ поради отпаднала необходимост и лошо конструктивно състояние.

Съгласно друго Решение правителството възложи на Агенция „Митници“ предприемането на действия за придобиване в полза на държавата на имоти. Закупуването им е във връзка с предстоящата реконструкция на ГКПП „Калотина“, с което ще бъде повишена пропускателната способност на граничния пункт, както и ще се осигурят необходимите условия за изпълнение на функциите и задачите на митническата администрация, свързани с контрол на стоки и товари. Средствата за придобиване на имотите са за сметка на бюджета на Агенция „Митници“, на която се възлага ангажиментът за премахване на сградите при реализиране на инвестиционното намерение.

Министерският съвет предоставя също така безвъзмездно части от имот - публична държавна собственост за управление на Министерството на земеделието, храните и горите, за нуждите на Областна дирекция „Земеделие“ - Търговище, и на Министерството на правосъдието за нуждите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. По този начин ще се подобри административното обслужване на гражданите и бизнеса и ще се разшири сътрудничеството между структурите на ведомствата. Ще се удовлетвори нуждата от помещения за изпълнение на специфичната дейност на Областна служба „Изпълнение на наказанията“ - Търговище, сектор „Пробация“. Частите от имота - държавна собственост представляват помещения на първия и на третия етаж в триетажна административна сграда на ул. „Христо Ботев“ в гр. Търговище, заедно със съответните идеални общи части.

Последвайте канала на

Десислава Станева
560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини