Велизар Енчев направи скандални разкрития след арестите в Държавната агенция за българи в чужбина

  • 30 октомври 2018 08:14

  • 2794
  • 6
Велизар Енчев направи скандални разкрития след арестите в Държавната агенция за българи в чужбина
©

Бившият депутат Велизар Енчев направи разкрития след скандала и арестите в Държавната агенция за българи в чужбина. Той цитира разследване на френско издание, в което е намесен с тежки обвинения вицепремиера Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

"На 25 март тази година френският вестник "Нувел Обсерватьор" публикува журналистическо разследване с факти, позовавайки се на Катя Матева, бивш директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието. Въпросното разследване е за това, че хора от българските власти от най-високо ниво продават българско гражданство на чужденци - дори на такива, които са криминално проявени. В разследването се твърди, че един вицепремиер националист и един министър са замесени. Те са двама - Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, но по-скоро не е той, и Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, който назначава от четири години директорите на тази агенция", каза Енчев в ефира на БТВ.

"Преди две години Катя Матева разкри, че основният източник на приходи във ВМРО е чрез две фирми за преводи и легализация. Казва, че един лидер на партия от малката коалиция взима по 550 до 1500 евро на всеки македонец, за да го направи български гражданин. Цитирано е името на Каракачанов. В разсследването на френския вестник има посочени конкретни имена, конкретни фирми, конкретни адреси. След всичко това на 20 юни аз написах писмо до Европейската комисия и получих отговор от там. Уверяват ме, че подробно ще се запознаят с моето писмо".

"Изпратил съм писма и до ДАНС, прокуратурата и премиера. В европейските институции всичко не е толкова чисто, колкото изглежда", допълни той.

Велизар Енчев разкрива и защо Катя Матева вече не е служител на Министерството на правосъдието. "Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на я освожобдава от длъжност, а Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 тази година я уволнява. Аргументите са, че г-жа Матева създава проблеми и петни престижа на България пред европейските институции", обясни Енчев. "Това е верига, неслучайно задържаните са над 20 души. Каракачанов ако не е знаел, е трябвало да знае, а ако има свидетели, които да потвърдят, че е знаел, той трябва да е на едно друго място. Положението на вицепремиера е под въпрос, той трябва да си подаде оставката или до изясняване на всички детайли той не трябва да бъде вицепремиер и министър на отбраната", категоричен е Енчев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2794 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
andrey

2018.10.31 | 18:19

6
Всичките един дол дренки ама всичките от управляващите.

2018.10.30 | 09:55

2
Велизар си беше леке и остава такова.

2018.10.31 | 10:23

5
Ааааа, не може да се говори така за журналист(макар и бивш), те са като рядко лайно, не хвърлвй камък по него.
до Vuzmezdie

2018.10.30 | 16:32

4
Vuzmezdie, абсолютно прав си, но и сега е така, за да си политик!

НАРОДЪТ Е МЪДЪР:
НИЩО СТАРО НЕ Е ЗАБРАВЕНО И НИЩО НОВО НЕ Е НАУЧЕНО!
Вълкът(политикът) козината си мени, но нрава не!
Vuzmezdie

2018.10.30 | 12:03

3
Агент на ДС - за да е агент, необходимо условие е да има зависимости !!!
А искаме да ни имат за хора в ЕС

2018.10.30 | 09:39

1
ВЕСТОНОСЕЦА (Катя Матева, бивш директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието) НА ЛОШИ ВЕСТИ ГО УБИВАТ, НАЛИ?

А подлогите (ц. цачева и е. захариева) ги милват по главиците.

Добави коментар

Водещи новини