Парламентът удължи работното си време до приемането на законите за хората с увреждания и за личната помощ

  • 26 октомври 2018 10:30

  • 650
  • 0
Парламентът удължи работното си време до приемането на законите за хората с увреждания и за личната помощ
© Булфото (архив)

Депутатите разглеждат на първо четене два нови законопроекта в социалната сфера - този за хората с увреждания и за личната помощ.

Народните представители решиха да удължат времето на пленарното заседание до приемането на законопроектите.

От БСП настояха вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 да бъде поканен в залата, а председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на се ангажира да предаде поканата.

Предвиждат се 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и подкрепа за бизнеса да приспособява работни места за тях. Проектът предвижда към Министерски съвет да бъде създаден Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.

Депутатите обсъждат и законопроекта за личната помощ, изготвен от омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, и внесен поотделно от БСП и партия "Воля". В него е заложено предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК, а предвидените допълнителни средства са в размер на 105 милиона лева.

В очакване на финалната права на исканите промени Вера Иванова - една от майките от инициативата "Системата ни убива", цитирана от БНР, заяви: "Вече топката е в Народното събрание. Ние ще бъдем вътре и ще реагираме, и сме готови за протест по всяко едно време на денонощието".

В редовния парламентарен контрол е предвидено участието на министъра на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,, на регионалното развитие - Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно и на образователния министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини