Валери Симеонов оглавява съвета на хората с увреждания

  • 24 октомври 2018 19:54

  • 35977
  • 24
Валери Симеонов оглавява съвета на хората с увреждания
© Булфото (архив)

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще се ръководи от ресорния вицепремиер.

Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на заседанието на социалната комисия, на която се обсъжда законопроектът. Ресорният вицепремиер е Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, чиято оставка пък поискаха майките на деца с увреждания. По-рано днес той най-сетне се извини след коалиционен съвет при премиера. Оставката му поискаха по-късно и от БСП и ДПС.

Законопроектът бе приет на първо четене без нито един глас против или въздържал се след близо три часа дискусия, преминала в спокойна атмосфера. Ще се създават и областни съвети на местно ниво, обясни той записаното в законопроекта. Защитена заетост, разработване и изпълнение на национална програма за финансиране на дейности по приспособяване, възможности за финансиране на изграждане на достъпна среда, специфични критерии за национално представителни организации, изреди министърът част от новостите, вписани в закона. По думите му финансовият ресурс за министерството по тези дейности се увеличава, тъй като изплащането на пенсиите, например, за хора с увреждания, преминава от социално плащане в НОИ към МТСП. За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето, за което родител се е грижил за дете или лице с увреждане, за когото се грижат с чужда помощ. Така общо 486, 9 млн. ще бъде общата сума, която е обезпечена, обобщи Петков. Вторият законопроект, обещан на протестиращите майки, законът за личната помощ, ще бъде внесен млн. 900 хил. е общо ресурсът обезпечен с налични средства. Следващата сряда ще бъде представен готовият проект за социалните услуги, каза министърът.

Депутатите от всички парламентарни групи заедно с шефа на социалната комисия д-р Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва подкрепиха закона като положителна стъпка напред. "Работихме сериозно, динамично, имахме сълзи, скандали, напускане, в крайна сметка се обединихме около този проекти", заяви омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Основният проблем няма как да бъде коригиран и той е свързан с медицинската експертиза, напомни тя, но все пак също изтъкна задоволството си.

"Не отстъпихме от нито един от жалоните на реформата, те намериха своето място и сега ще бдим между първо и второ четене нито една от тези малки победи да не бъде отстранена", предупреди Манолова. Майките на деца с увреждания подкрепиха промените, за които повториха, че ще продължат да следят.

Останалите хора с увреждания в залата обаче, които са над 18 г., останаха недоволни, че законите не са за тях, а само за децата с увреждания. Никой не гарантира нашия живот, много е трудно на хората, които живеят сами, без родителска помощ, казаха присъстващите. Няма как да си намерим личен асистент за 600 лв., изтъкнаха Нина Жишева и Лиза Бочева. Докато в закона стои членът за ТЕЛК-а, реформа няма, според моя ТЕЛК аз не мога да почна работа, ако ще 1000 квоти да има, защото трудовата медицина ще ми забрани, оплака се Жишева. Малко след това възрастните на инвалидни колички напуснаха заседанието на комисията преди гласуването на първо четене.

Работодателите отново се обявиха срещу квотите за хора с увреждания, които се бранят яростно пък от синдикатите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
35977 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2018.10.25 | 23:50

24
Садомазо по български... Тръгвам да търся ново капище за българска държава!

2018.10.25 | 23:40

23
Не е подигравка това ! Това е гавра !
Петров

2018.10.25 | 11:20

22
"От такива като Валери Симеонов се раждат такива като Северин Красимиров".
Омерзението обхваща България - докога ?
БГ

2018.10.25 | 02:23

21
ЕГАТИ ЦИНИЗМА!
Бай шиле

2018.10.25 | 00:38

20
Валериййй , Валерийй ако сими овца да съм те заклал.
Ибрахим

2018.10.25 | 00:35

19
Недопустимо вицепремиер да прави такова изказване. Или той незнае , че е вицепремиер.
Трябва незбавно даси подаде оставката. Жалко, че ни оправляват такива хора. Много жалко.
фори

2018.10.25 | 00:24

18
С една дума - ГАВРА
Доктор Менгеле

2018.10.25 | 00:11

17
Хер Симеонофф, аз ще ти доставя подходящи медикаменти за всички увредени пардон боледуващи екземпляри. А специално за всички комунистен и юден: ще ти дам безплатен подарък-инджекция, която ще ги излекува зофорт-веднага от опасните им фобии.

2018.10.24 | 23:17

16
Тоя нагъл капут Валери Симеонов, трябваше отдавна да бъде публично линчуван!!!!! Ама ние понеже сме овце ....

2018.10.24 | 23:12

15
На кой идиот му щукна тази идея ? То бива наглост, ама това е извън пътя!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини