България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство (снимки+видео)

  • 21 октомври 2018 18:25

  • 17048
  • 3
България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство (снимки+видео)
© Министерски съвет

Нашата тема, която сложихме на вниманието на ЕС за Западните Балкани, е намерила доста силен отзвук и в този регион. Желанието ни за мирни и проспериращи Балкани, нашата етническа толерантност, се ценят изключително високо тук. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред българските журналисти в Абу Даби, Обединените арабски емирства, където е на официално посещение.

“Има съвпадение на програмите между правителствата и се разбрахме с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да работим много бързо за подписването на стратегически договор за сътрудничество, който е в няколко сфери”, каза премиерът Борисов и допълни, че с този договор се цели да се създаде мост между България и ОАЕ в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата. Министър-председателят подчерта, че работни групи от двете страни могат да работят активно в сферата и на образованието. “Това е нещото, което решихме да направим веднага. То е заложено и в двете програми – инвестиции в образование”, каза още Борисов.

 

 “В контекста на едни обединени Балкани могат да се направят много неща в сферата на селското стопанство и животновъдството”, посочи българският премиер и обясни, че само производството на България не е достатъчно да задоволи нуждите на пазара в ОАЕ. Той посочи, че страните от Балканите могат да се кооперират в износа си. “При една добра координация можем да бъдем конкурентни на този пазар”, каза Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че е обсъждано засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността и в борбата с тероризма, и необходимостта да се постигне много добра координация между службите и правозащитните органи

Борисов очаква договорът да бъде подготвен и подписан до края на годината.

 

"Да бъдем умни и да живеем щастливо заедно! Всеки със своя Бог!”, написа министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в книгата за гости на най-големия мюсюлмански храм в ОАЕ Голямата джамия “Шейх Зайед”. Тя е 8-та по големина в света и носи името на основателя на Обединените арабски емирства шейх Зайед бин Султан Ал-Нахаян.

Премиерът Борисов посети и военния монумент “ОАзисАзисВасил Троянов Боянов е роден в Сливен, но израства в Костинброд и в София (кв. Филиповци, кв. на честта” и паметника “Зайед” - монументална, триизмерна творба, която е открита в началото на тази година по случай 100 години от рождението на шейх Зайед бин Султан Ал-Нахаян.

Българският министър-председател и част от българската делегация бяха съпроводени от държавния министър на изкуствения интелект Омар бин Султан Ал Олама.

С финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва е обсъдена визита от страна на представители на ОАЕ, които да се запознаят с нашия опит в сферата на образованието и изкуствения интелект да видят нашите университети и БАН и други училища, откъдето наши ученици печелят олимпиади, информира премиерът.

Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още Борисов.

Последвайте канала на

Novini.bg
17048 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Кик

2018.10.21 | 20:09

3
Ама верно ли? И ОАЕ ли е добре в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата или БГ че не разбрах. Коя от двете държави е водещата сила в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата???
Боби

2018.10.21 | 19:22

2
Пламен

2018.10.21 | 17:56

1
Изкупувайте месото на достойни цени,пак ще печелите от арабите...Не обирайте българския селянин,че без него ще духате супата,алчни мутри..

Добави коментар

Водещи новини