БСП: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на здравеопазването

  • 10 октомври 2018 11:00

  • 848
  • 1
БСП: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на здравеопазването
© Pixabay

С предлаганата реформа в здравеопазването не става дума за промени в управлението и същността на сектора, защото през последните години здравеопазването се овъртя около понятията: търговски дружества и клинични пътеки, които в този си вид, нямат място в системата.

Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред БНР.

По думите му пациентът се е оказал в периферията на здравеопазването и всички частни и държавни болници са се устремили към печалбата. Народният представител допълни, че всичко това се е превърнало в една безобразна история, която е нарушила баланса между болнична и доболнична помощ.

"Световната здравна организация каза, че в цял свят болниците намаляват, а в България се увеличават, броят на хоспитализациите също се увеличава на годишна база, въпреки че населението намалява. Тези факти показват колко болна е здравната система и на този фон да ни се предлага дълъг разговор, когато тя е пред рухване и се нуждае от спешни мерки. Това е меко казано неприемливо", заяви проф. Михайлов.

Той заяви, че трябва да се прекрати и практиката болниците да бъдат търговски дружества, както и заплащането на дейността им по клиничните пътеки, които създават тотален хаос.

"Ние от БСП предлагаме системата на здравеопазването да влезе в синхрон с тази на целия ЕС. Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на системата на здравеопазването и да бъде обгрижван по начин, по който е нужен", каза още Георги Михайлов.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
848 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.10 | 12:19

1
Българският народ трябва незабавно да се отърве от терористичната партия БКП/БСП. Тази терористична антибългарска организация продължава и днес войната срещу независима България. Тази терористична клика е финансирана директно от руско-болшевишките тайни служби, както и от еврейско-масонските банки на Ротшилд, Варбург, Шиф, Сорос, Рокфелер. Комунистите извън закона - сега!

Добави коментар

Водещи новини