Емил Радев проведе среща с председателя на австралийския Сенат Скот Райън

  • 26 септември 2018 17:36

  • 292
  • 0
Емил Радев проведе среща с председателя на австралийския Сенат Скот Райън
©

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев проведе работна среща с Председателя на австралийския Сенат (Горната камара на австралийския Парламент) - уважаемия Скот Райън. Основна тема на разговора бе борбата с дезинформацията и фалшивите новини в контекста на предстоящите европейски избори през май 2019г. Българският представител запозна Председателя на Сената с предприетите и обсъждани мерки, вкл. законодателни инициативи, на европейско ниво. В същото време Сенатор Райън представи предизвикателствата пред Австралия, свързани с фалшивите новини и организирането на избори.

По-конкретно, Емил Радев коментира предложенията на Европейската комисия, засягащи сигурността на европейските избори, като например препоръката за създаване на мрежа за сътрудничество в областта на изборите, онлайн прозрачността, защитата срещу инциденти с киберсигурността и борбата с кампании за дезинформация. Той представи още насоките относно прилагането на Общия регламент на ЕС за защитата на данните, изработени в следствие на скандала с Кеймбридж Аналитика, както и предложените финансови санкции за политическите партии, нарушаващи правилата. Особен интерес у Председателя на австралийския Сенат предизвика законодателното предложение за въвеждане на по-строги правила относно финансирането на европейските политически партии и прозрачността на политическата онлайн реклама.

Емил Радев и Сенатор Райън обсъдиха още предизвикателствата пред свалянето на терористично съдържание онлайн, предприетите мерки от законодателите в ЕС и САЩ, както и ролята на социалните мрежи и онлайн платформите като цяло. Емил Радев обясни законодателните предложения, представени от Европейската комисия, касаещи премахването в рамките на 1 час на терористично съдържание онлайн, както и предложените механизми тези правила да се спазват от платформите.

Не на последно място, Председателят на австралийския Сенат и българският евродепутат обсъдиха сигурността на изборите и различните начини за провеждане на избори в Европейския съюз, САЩ и Австралия, както и начините за защита на информационните системи, използвани по време на изборния процес.

В заключение и двамата подчертаха значението на международните усилия и сътрудничество в борбата с дезинформацията.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини