Емил Радев: Направихме стъпка напред в спирането на двойния стандарт при храните

  • 14 септември 2018 12:26

  • 1691
  • 1
Емил Радев: Направихме стъпка напред в спирането на двойния стандарт при храните
© Булфото (архив)

Направихме стъпка напред в спирането на двойния стандарт при храните Европейският парламент успешно гласува доклада относно разликите в качеството на някои продукти на единния пазар. Така наречените двойни стандарти на продуктите е проблем, който обхваща не само храните, но също така и редица нехранителни  продукти като козметика, тоалетни принадлежности и продукти предназначени за бебета. Докладът, за първи път, признава наличието на проблема, който дълги години бе отричан в Европа. 

Именно затова днешното му гласуване бе изключително важно не само за България, но и за всички страни от Източна и Централна Европа, които ежедневно се сблъскват с проблема с двойните стандарти.

"На всички ни е ясно, че дискриминация, независимо от какъв тип, е неприемлива и че всички потребители в ЕС трябва да имат еднакъв достъп до същото ниво на качество на продуктите, независимо от държавата, в която живеят. С доклада подчертаваме още същественото значение, което се придава на предоставянето на потребителите на точна, ясна и лесна за разбиране информация, което е от ключово значение за борбата с двойното качество на продуктите", коментира българският евродепутат Емил Радев.

Той е и вносител на редица текстове отбелязващи разликите в качеството на продуктите на различните пазари, намерили място в окончателно приетия доклад.

"С колегите от засегнатите държави сме на мнение, че потребителските предпочитания не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество или за предлагане на различни качествени класове на различни пазари в ЕС", доуточнява още Радев.

Поради това в доклада ясно се подчертава и значението на информирането на потребителите по точен и прозрачен начин, че продуктът, който те купуват или познават от друга държава-членка, е различен, за да се избегне заблуждаването им и да не останат с грешно впечатление от купения продукт.

Българският евродепутат изрази и задоволството си, че предложението за изменение на Приложение I от Директивата за нелоялните търговски практики, с което се въвежда допълнителен елемент в "черния списък", определящ забранените при каквито и да било обстоятелства практики, който изрично посочва разликите в качеството на продукти с еднаква марка когато са дискриминационни и не зачитат очакванията на потребителите е гласувано с изключително голямо мнозинство и успешно е намерило място сред финалните текстове, въпреки отпора на държавите от Западна Европа, където проблемът с двойните стандарти не съществува.

Сред нещата, за които евродепутатите призовават в доклада са: бързо трансгранично сътрудничество и обмен на данни между националните органи за защита на потребителите и органите в областта на храните, сдруженията на потребителите и Комисията относно потенциално несъответстващи продукти и информация относно възможни нелоялни практики; изработване на обща методология за тестове за събиране на достоверни и сравними доказателства, които да спомагат за установяване колко сериозни и широкоразпространени са практиките за разлики в качеството; както и публично достъпни и възможно най-бързо анализирани резултати относно съществуващите различия в качеството на храните.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1691 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Г.Грег

2018.10.01 | 09:50

1
Двоен стандарт е нелепо понятие, както и факта че човек е винаги човек т. е. човечен. Наблюдавате кой говори за мир и ще разберете как се прави война скрито.

Добави коментар

Водещи новини