Нено Димов: Няма информация за нов разлив на мазут от кораба „Мопанг” (видео)

  • 31 август 2018 08:29

  • 671
  • 0
Нено Димов: Няма информация за нов разлив на мазут от кораба „Мопанг” (видео)
©

Над потъналия кораб край Созопол "Мопанг" се виждат остатъчни петна от мазут. Пробойните вече са запушени и ново изтичане няма. Петната са с размер 20-25 см. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе в ефира на БТВ.

По думите му от сателитни снимки не се вижда разлив. Взетите проби от водата също не са показали промяна в показателите. Той уточни, че операцията по източване на мазута от потъналия преди почти 100 години кораб, може да започне след около седмица.

Припомняме, че според водолаз районът е застрашен от екологична катастрофа.

На въпрос дали мазут е достигнал до плажа Корал, Димов коментира, че са направени проверки по всички плажове на Южното Черноморие. „Бяха направени предписания за почистване на плажовете. Корал няма концесионер и предписание беше направено на кмета на Царево”, поясни Димов.

„На плаж Силистар не е забранено всичко, но не е разрешено всичко” – така екоминистърът Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе коментира казуса със потенциалното застрояване на местността.

В последната седмица Общинският съвет на Царево одобри план за застрояване на парцел в местността, но премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г нареди спиране на спорното решение. Беше установено също, че планът за строителство там противоречи на закона, но е бил приет въпреки това от общинарите.

„Нарушен е законът за устройство на територията, който изисква да бъде сезирана Районната инспекция по околната среда, която да се произнесе каква процедура трябва да следва”, поясни Димов.

По думите му ако теренът в Силистар бил „нормален”, а не част от природен парк Странджа, това нямало да се налага.

Димов не пожела да коментира по-подробно случая и каза, че ако министерството бъде запитано върху конкретно задание, тогава ще може да коментира.

„Когато получим такова в министерството, тогава ще кажем допустимо ли е или не”, каза Димов.

Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас, смята екоминистърът Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Той направи паралел между ситуацията на плажа Корал и случая с нерегламентираното хоро в едно от Рилските езера.

„Не може за Корал да мерим с един аршин, а за Рилските езера – с друг”, категоричен е Димов.

По думите му преди време на плаж Корал е имало нерегламентирано сметище, което не се е появило там от хората, „които ходят на плаж за няколко часа”. Той уточни, че кофите за боклук на това място били преместени и сметопочистващите камиони нямало как да стигнат до тях.

„Гледката показва един определен манталитет”, коментира Димов.

„Кадърът с хорото на Рилските езера предизвика много голямо възмущение и това отново ме навежда на мисълта за двойните стандарти”, коментира Димов.

Той е категоричен, че това е недопустимо и ще бъде наложена глоба от 10 хил. лв. на нарушителите.

„Това предизвика възмущението на толкова много хора, защото беше показано по този начин. Защо не беше показан случая с нерегламентираното сметище на Корал? И двете ги приемам за ненормални, и двете ги приемам за нарушение, и към двете трябва да имаме еднакъв подход”, категоричен е Димов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини