Нинова гневна на Джамбазки, писа на Таяни

  • 13 август 2018 11:04

  • 4308
  • 19
Нинова гневна на Джамбазки, писа на Таяни
© Булфото (Архив)

Във връзка с изказването на евродепутата Ангел Джамбазки, че "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел" председателят на НС на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за изпрати писмо до председателя на ЕП Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент и председателя на  Групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман.

Това съобщиха от пресцентъра на левицата.

Ето го и пълния текст на писмото без редакторска намеса:
 
ДО
Г-н Антонио Таяни
Председател на Европейския парламент
 
Копие: Г-н Удо Булман
Председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП
 
Уважаеми г-н Таяни,

Обръщам се към Вас във връзка с недопустими изявления на член на Европейския парламент в българските медии. Ангел Джамбазки, в интервю за електронно издание, отрича правото на най-голямата опозиционна партия в България да коментира важни национални въпроси и заявява: "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел".

Това не е изолиран случай. За съжаление е налице явна тенденция на засилване на езика на омразата, провокирана от националисти и крайнодесни политически лидери. Трябва да отбележа, че в годините на прехода след 1989 г., в условия на най-тежка политическа конфронтация, никога народни представители и политически фигури не са си позволявали подобни крайности, призовавайки към физическо унищожение на политически опоненти. Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти - това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа.

Когато подобни закани излизат от устата на член на Европейския парламент, аз вярвам, г-н Председател, че е Ваше задължение да се разграничите и да предприемете възможните мерки в институцията, която е символ на обединена, мирна и демократична Европа и върху която с поведението си един неин член поставя кафяво петно.

Трябва да подчертая също, че Г-н Джамбазки не е просто член на Европейския парламент. Той е заместник-председател на една от съуправляващите партии в България - ВМРО, чийто председател Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността е вицепремиер и министър на отбраната. В този контекст заплахите трябва да бъдат разглеждани с още по-голяма загриженост. Особено тревожно е, че от думите на Ангел Джамбазки не се разграничи публично нито ръководството на неговата партия, нито премиера и председател на водещата в управлението партия ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Знаем, че политическият дебат понякога е остър и агресивен между различни по своята идеология партии , но когато езикът на омразата завладява този дебат, когато последователно се създават предпоставки омразата да премине от говорене към действие, наша обща отговорност е да използваме всички възможности да го пресичаме и да показваме ясно, че  спазването на човешките права и толерантността са ценности, които Европейският съюз и неговите институции ще отстояват без колебание.

С уважение,
Корнелия Нинова
Председател на НС на БСП

Последвайте канала на

Веселина Спасова
4308 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Антонио Таяни

2018.08.14 | 07:00

19
Ох Боже,какво лицемерие...Партията вършила жестоки зверства срещу народа си,избила хиляди без съд и присъда и още толкова по лагерите сега се прави на ощипана госпожица от думите на някво просто и агресивно селянче...Е неговото ще си останат само думи,но зверствата извършвани от вашата партия ще се помнят вечно! И между другото какво искате от мен,че ми пращате това писмо??? Аз нямам нищо общо нито с вас,нито с Джамбазки и нито мога да направя нещо по въпроса,нито е моя работа да го правя,а ако трябва да ви отговоря...да права сте,не сте за разстрел,защото сте такива боклуци,че и куршум не заслужавате да се похаби за вас! Най добре бесило...и за вас и за кръвните ви братя от ГЕРБ,пребоядисани за заблуда на народа!!!

2018.08.14 | 06:26

18
Каквото повикало - такова се обадило. От Бузлуджа дето викаше нещо за "шайката"....
Димитър

2018.08.14 | 02:13

17
Посетете сайта ни най-евтините ножчета за самобръсначки Жилет са при нас!!!
nojcheta.eu

2018.08.13 | 18:48

16
Госпожо Нинова, не е за чудене мнението на Джамбазки. То е отражение на отношението към вашата партия и към вас лично, като към партия та червените барони и баронеси и "успешни приватизатори и приватизаторки". Тази партия организира и проведе прехода, чиито резултати виждаме- пълна и повсеместна разруха. Носите отговорност за това, и политическа и лична!
пурко

2018.08.13 | 17:19

15
Не сме забравили 45г.експеримента"развит социализЪм","новия човек","всестранно развитата личност".Налагахте ги с репресии а за капак обявихте "социализЪма" за недоносче и поехте с бодри стъпки към капитализЪма..ни лук яли-ни лук мирисали...А затритите от вас по двеме на експеримента?...Сега пък сте "морални съдници"...то бива наглост ама вашето няма мяра...
Ловецът на комунисти

2018.08.13 | 15:34

14
Мога само да се присъединя към Ангел Джамбазки и да предложа услугите си на стрелец. Няма да пропусна нито една комунистическа свиня.
Ловецът на комунисти

2018.08.13 | 15:32

13
Мога само да се присъединя към Ангел Джамбазки и да предложа услугите си на стрелец. Няма да пропусна нито една комунистическа свиня.
Червени боклуци лъжливи

2018.08.13 | 12:23

10
В дира ме баннаха по ай пи като я питах тази патица защо пише доноси до някакъв си евродженъдр? И, че никойв БГ не му пука за ЕП. Явно вече другарката Курнелия и БСП са взели властта,и са наложили мечтаната от тях червена диктатура. Не съм гласувал за герб,да спомена преди да съм обвинен за гербер.
да

2018.08.13 | 13:00

12
Аз съм гласувал за ГЕРБ и не съжалявам.
свеки ден едни и същи платени тролове

2018.08.13 | 11:29

4
ВЪВ САЙТА НА ШИШИ.

2018.08.13 | 12:29

11
Не е точно така, има и неплатени.
Розина

2018.08.13 | 12:19

9
Г.дна жена,п.едателка.От БСП никога не са мислили за държавата ,само за собствената си кожа,емитатори.Вече ще се жалва и какво ,много му пука на някой кой кого обижда.Обидена ,ние целия български народ сме обидени за дедо ни ограбихте и кой ни защити никой,страдаме си от собсвената глупост.Ако ги бяхме елминирали от власт по рано сега нямаше да мътят водата на държавата.Все с едни листи и графици се разхожда,много умно няма що!

Добави коментар

Водещи новини