Компютърна фирма с 500 лв. капитал ще доставя препарати за чумата по овцете

  • 09 август 2018 19:17

  • 9467
  • 7
Компютърна фирма с 500 лв. капитал ще доставя препарати за чумата по овцете
©

Компютърна фирма ще доставя препарати за откриване на чумата по овцете. Обществената поръчка е на стойност над 330 000 лева.

Въпросната компания е създадена в края на юни - около седмица, след като Агенцията по храните официално обяви, че е открито първото огнище на чума, съобщава Нова телевизия.

Едноличен собственик на фирмата е 28-годишен мъж. Капиталът й е 500 лева, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, "незабранени от закона".

За участие в обществената поръчка е поканена само въпросната фирма.

Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ изпрати информация във връзка с обществената поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни. В съобщение до медиите от агенцията посочват, че на 2 юли 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е закупил неголямо количество китове за диагностика от "Лабор Диагностик" - дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика.

Самото дружество не е било вписано в регистъра на института. При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на агенцията са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.

На въпроса защо точно тези препарати е трябвало да се доставят, от БАБХ посочват, че това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в Република България. Регистърът е публичен и е достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.

Преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август 2018 г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги кани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.

По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, тези отговори трябва да бъдат отправени към нейните представители, посочват от БАБХ. При извършена проверка в Търговския регистър агенцията е установила, че фирмата включва в предмета си на дейност "всички дейности и услуги, незабранени от закона". Основният мотив е, че "Глобул вижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти, посочват още от БАБХ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9467 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ЧАКАЙТЕ ПРОДАЖНИ КРАДЦИ

2018.08.10 | 12:43

7
На всяко действие има равно по сила противодействие, продажните крадци да не си мислят , че крадените милиони ще ги спасят, пружината не може да се натяга до безкрайност, иде време, който повече е крал, по голямо дърво ще яде, ха ха ха
роб на влаЗта

2018.08.10 | 08:25

6
Е той се е образовал при работата с компютрите и е решил да спре чумата.Да му се даде шанс да спаси държавата и да сложи ваксини където сметне за добре-я на кокошки -я на кучета-циркът никога не приключва там където няма държава...
гошо

2018.08.09 | 19:56

1
Да имате много здраве от ГРОП!

2018.08.10 | 02:49

5
До коментара долу. ГЕРБ са баш комунягите. Не се правете на различни изроди.

2018.08.09 | 20:49

3
А за вас, комуняги, един по-здрав от ГЕРБ!
подпорна то4ка

2018.08.09 | 23:24

4
Единят в бандата на Митьо Очите, другия, пожарникар, с досие в ЦРУ!!! Единият в бандата на другия!!! И тези престъпници, управляват, РОДИНАТА????

2018.08.09 | 20:16

2
Разбрали сега ко стана, хахаха

Добави коментар

Водещи новини