Марияна Кънчева и Александър Корнезов са предложени отново за съдии в Общия съд на Европейския съюз

  • 08 август 2018 14:16

  • 385
  • 0
Марияна Кънчева и Александър Корнезов са предложени отново за съдии в Общия съд на Европейския съюз
©

Правителството ще предложи съдия Марияна Кънчева и съдия Александър Корнезов да бъдат преизбрани като кандидати на Република България за съдии в Общия съд на Европейския съюз. Кандидатурите им бяха одобрени днес по време на заседание на кабинета.

Повторната номинация на двамата съдии се налага заради изтичането на мандата им на 31 август 2019 г. Съдия Марияна Кънчева и съдия Александър Корнезов притежават необходимата правна експертиза и богат професионален опит. Те са личности, които могат да представят всички гаранции за своята независимост и отговарят на условията за заемане на висши съдебни длъжности у нас, което е и изискване към членовете на Общия съд съгласно чл. 254, ал. 2 от ДФЕС.

Съдия Марияна Кънчева завършва право в Софийския университет и допълнителна магистратура по европейско право в Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет, както и специализации по икономическо право и по право на интелектуална собственост. Работила е като стажант-съдия в Софийски окръжен съд, правен съветник, адвокат в Софийската адвокатска колегия, генерален директор на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерство на външните работи, адвокат в София и в Брюксел.

Съдия Александър Корнезов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Международно право“. Притежава образователна степен LL.M по европейско право от Колежа на Европа, Брюж, Белгия, както и научна степен „доктор по право“ със специалност „Международно частно право“ от Института за правни науки към Българска академия на науките. Работил е като адвокат в адвокатска кантора „Van Bael & Bellis” в Брюксел, една от водещите кантори в областта на европейското право на конкуренцията и европейското анти-дъмпингово право. Повече от 9 години е работил като реферандер в Съда на ЕС. Доцент, д-р Александър Корнезов има и богата научна и преподавателска дейност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини