Даниел Панов: На БСП са 20% от общините, получили средства с постановлението на Министерски съвет (аудио)

  • 07 август 2018 16:53

  • 2908
  • 12
Даниел Панов: На БСП са 20% от общините, получили средства с постановлението на Министерски съвет (аудио)
© Булфото (архив)

Средствата, които правителството отпуска на общините, са за решаване на конкретни проблеми – инфраструктура, облагородяване на райони, подземни комуникации, ВиК мрежи, пречиствателни станции и други. Това каза пред Novini.bg кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на Националното сдружение на общините в България по повод твърдението на Кирил Добрев от БСП, че с постановление на Министерски съвет се разпределят неправомерно средства към определени общини, най-вече общини, в които има кметове на ГЕРБ.

Бих казал, че това зависи първо от готовите проекти на общините, от активността на кметовете и най-вече от наболелите проблеми в различните общини. По този начин общините намират финасиране за решаване на тези проблеми. В момента с постановлението на Министерски съвет, което е за близо 100 общини, се решават много проблеми на общини в България. Искам да подчертая, че всеки един кмет, когато встъпи в длъжност, той е кмет на всички граждани. Никога не сме се делили на кметове ан БСП, кметове на ГЕРБ, кметове на други политически партии – проблемите за нас са били винаги важни за решаване. Всеки един депутат от дадения регион също е запознат с част от проблемите, за чието решаване е помагал на общините по някакъв начин. Така че за безотчетност на раздадени средства не мога да кажа, тъй като всяко постановление на Министерски съвет е достатъчно категоричен документ. Второ, той е обнародван в Държавен вестник, и трето, допълнителните средства ги има разписани във всяка една община и те търпят различни законови мерки, които преминават и през Закона за общестъвените поръчки. Също така в бюджетната година трябва да бъдат изпълнени всички тези средства, които са дадени на обшщините, за да се решат важни проблеми, заяви Панов.

Не мисля, че постановлението е за асфалт – дадени са средства на български общини, които имат приоритетни и важни проблеми за решаване. Мога да благодаря на правителството за това, че след прогнозния резултат на Министерството на финансите за над 2 млрд. излишък, е важно, че тези пари от излишъка влизат в местната власт и се решават различни проблеми, което е за повече от 4 млн. български граждани, каза кметът на Велико Търново.

В постановлението на Министерски съвет все пак има и около 20% общини, в които кметовете са избрани от БСП, които също са получили пари за решаване на техни важни проблеми. Подчертавам, че ГЕРБ никога не е деляла кметовете на наши и ваши, а се приоритизират проблемите и тогава се преценява кой проблем е по-важен, за да се отпуснат такива средства. Не намирам нищо незаконно в това, че 100 общини са получили постановление на Министерски съвет, с което ще бъдат облагородени, ще бъдат решени проблеми, които са били поставяни години наред. Да не забравяме, че близо половината общини в България са на ГЕРБ, но никога кметовете не сме се делили на политически партии, а сме гледали да си решаваме проблемите с активността и с позициите, които имаме. В момента повече от 20 общини не участват по програмите за развитие на селските райони и по този начин правителството компенсира част от тези средства, които не се получават по тези програми, за да могат да бъдат решени проблемите най-вече в селата в тези общини, каза още Даниел Панов.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
2908 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Xxx

2018.08.07 | 23:47

12
Ти си един нещастник Г-н Панов! Кучето на Петър Христов и Цветан Цветанов
гост

2018.08.07 | 17:48

3
Това не е вярно,което говорите,Цветанов казва на коя община колко да се даде,нали и той ходи да открива обекти после незнайно като какъв,а до тези поръчки-обществени и куп други са само за наши хора в кръга ГЕРБ
Аре

2018.08.07 | 22:17

11
млък бе гробар
Аре!

2018.08.07 | 17:55

5
Да живее др. Нинова - гобокопачът на БКП/БСП!
Умник Гюро

2018.08.07 | 21:06

9
Какво толкова се е случило: БСП се издържа с парите от наркотици и рекет, които г-н Митьо Очите изкарва с честен труд и пот на чело!
ПЕДАЛ ГЮРО

2018.08.07 | 22:14

10
ДА И ТВА Е ГЮРО ПЕДАЛА ОТ ГРОБ...... ИБАН ПРЕЗ КОМУНИЗМА И ЗАТОВА СРИЧА ЛИ СРИЧА.......МУХЛЮ
уууе

2018.08.07 | 19:14

8
Мазен герберастки охлюв! Срам ме е , че такъв лазещ и целуващ задници плазмодий е кмет на града ми!

2018.08.07 | 18:32

7
ТОЗИ Е ОТ ГЕРБ КАКВО ДРУГО ДА КАЖЕ
ПОМИЯРСКИ САЙТ

2018.08.07 | 18:28

6
И ПОМИЯРСКИТЕ ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ СА ЛИЦЕТО НА ПЕЕВСКИ, СЪУЧАСТНИКА ОТ ГРАБЕЖА НА КТБ. ЗАЩО ЛИ НЯМА ОСЪДЕНИ ДОСЕГА????
ДВЕТЕ КРИЛА НА МАФИЯТА

2018.08.07 | 17:09

1
ГРОБ и БИСИПЕ СЕ ДЪРЛЯТ,НО НАЯВЕ КРАДЪТ ЗАЕДНО БЕДНИЯ НАРОД.

2018.08.07 | 17:53

4
Тази песен ходи да я пееш да бабите по партийните ви сбирки!
БКП помияр

2018.08.07 | 17:39

2
Аз Бенчо Ц.Василев и ОЧИТЕ казахме: къде са парите ОТ КТБ НИНОВА ДАЛЖИШ НИ ОТКРАДНАТОТО ОТ НАРОДА И ОРЕШАРСКИ ДА НЕ СЕ КРИЕ ТОЙ СЪЩО,БСП ЧЕРНАТА КАСА НИ ДЪЛЖИ И НА НАС ОТ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ НА БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини