Премиер и хора с увреждания: Има напредък. Направихме стъпка към реформата. Срещите продължават (видео)

  • 31 юли 2018 14:17

  • 5221
  • 4
Премиер и хора с увреждания: Има напредък. Направихме стъпка към реформата. Срещите продължават (видео)
© Novini.bg

Разбрахме се, че работните срещи продължават. Другия вторник отново ще се срещнем. Има напредък по доста теми, които обсъждахме.

Това казаха на брифинг в Министерски съвет Мая Стоицева, представител на протестиращите майки и Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, след като проведоха повече от 5-часова среща с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. "Важна тема, която обсъдихме, са помощните средства. Друга важно е, че министърът на здравеопазването ни увери, че работна група вече изготвя стандарт за помощните средства. Направихме малка стъпка към голямата реформа, която искаме. Мисля, че и премиерът разбра, че трябва да има реформа. Следващия вторник продължаваме и ще можем да кажем повече подробности. Палатковите лагери остават, докато не се постигнат конкретни реузлтати. Искаме да благодарим на премиера и правителството", добавиха те. 

"Искам да благодаря на участниците в срещата", заяви от своя страна Борисов. "И двете страни имаме коренно различни мнения по някои теми. Считам, че е съществен напредък да сме всички на една маса и да дебатираме. Има много агенции, много организиции, много министерства, много неправителствени организации, много пари и на финала има протест. Мога да гарантирам, че в новия бюджет ще отпуснем допълнително 150 млн. лева. И тези средства им се виждат прекалено малко. Продължаваме да работим и да смятаме. Да видим какво още можем да направим. Информационната система за хората с увреждания ще бъде подобрена в рамките на тази година. Наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания. Ние сме осигурили и допълнително 500 хиляди, правителството е осигурило достатъчно средства, но се оказва, че системата не работи", каза още министър-председателят.

"Над 700 000 човека с увреждания трябва да получат помощ. Близо 88 000 са хора, които се нуждаят от чужда помощ. Това е огромна група хора на фона 7 млн. население. Точно за това трябва да си направим сметка. Аз се наслушах на милиарди за самолети, за пенсии. Всяка една група, всяко едно съсловие трябва да получи своите средства. Ще направим преценка. Дали всички тези над 700 000 души се нуждаят наистина от помощ? Ще видим откъде изтичат средства. Очаквам да намерим най-прагматичния вариант. Поел съм ангажимент родителите на деца с увреждания да участват във всички работни групи, които изготвят промените. Освен това съм ги помолил да ми сигнализарат за всички нередности свързани с инвалидни колички, помощи и тн. Искаме да бъдем активни участници в целия процес. Благодаря ви още веднъж", завърши премиерът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5221 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
мишо

2018.07.31 | 17:02

4
Приказки, приказки, приказки.......

2018.07.31 | 15:20

1
ЩЕ ИМА ОЩЕ СРЕЩИ .ТОЛКОВА ЛЕСНО НЯМА ДА СИ ГИ МАХНЕ ОТ ГЛАВАТА,КОЛКОТО И ДА МУ СЕ ИСКА.
до този отдолу

2018.07.31 | 16:57

3
А БОКО КАТО Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП КАКЪВ Е?
БСП/БКП

2018.07.31 | 16:06

2
Всичко е инспирирано от комунистите.

Добави коментар

Водещи новини