От "Движение България на гражданите" поискаха оставки

  • 20 юли 2018 14:48

  • 1100
  • 2
От "Движение България на гражданите" поискаха оставки
© Пресцентър

Порожанов и областният управител на Ямбол да подадат оставки заради неадекватност, настояха от "Движение България на гражданите" в позиция, разпространена от пресцентъра на движението.

ДБГ оценяваме първоначалната реакция на МЗХ, областната администрация и МВР спрямо чумата по дребни преживни животни в Ямболско като неадекватна. Липсата на своевременно действие от страна на министъра на земеделието и храните и на областния управител за налагането на мерките по ограничаване на движението в района и информиране на населението.

Оставките на дребни чиновници може да отпушват напрежението, но не решават проблема. Около 10 дни МЗХ, властите на областно и общинско ниво, МВР не предприеха мерки за ограничаване на епидемията и допуснаха разрастването й, въпреки предупреждението на БАБХ за наличието на огнище на чума в Южна България.

В това време е било нужно 100 човека на терен и всички съпътстващи мерки ограждане и охрана на района. Пълни изследвания на стадата в общината. Изхранване на животните в стопанствата, които да бъдат сложени под карантина , за да се ограничи заразата. Вместо това виждаме мерки на хартия и липса на реални действия, което доведе до загуба на хиляди животни.

Министърът на земеделието и храните Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в и областният управител на Ямбол Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, трябва незабавно да си подадат оставката заради провала в ограничаването и своевременното овладяване на епидемията. Бездействието, в случая, доведе до заличаване на животновъдството на десетки стопани в Ямболско и създаване на реална опасност от разнасяне на чумата в други райони.

Трябва да отбележим, че показните действия на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за през последната седмица я принизиха до мащаба на "Динковия популизъм", като тя не само не допринесе за решаването на проблема, а и лично наруши карантината в заразените райони.

Призоваваме служителите на БАБХ да продължат мерките по ограничаване разпространението на заразата при пълното съдействие на МВР, а правителството да осигури лесното кандидатстване на животновъдите в България за средства по Регламент 652 на ЕК за осигуряване на добра биологична среда.

Във връзка с новата заплаха от африканска чума по свинете от север е необходимо незабавно свикване на националната епизоотична комисия, стриктен контрол по границата и организиране на ударно звено от специалисти за незабавна реакция при нов случай на зараза. Това са минималните превантивни мерки, за предотвратяване на голямата опасност за българското животновъдство.

Не ни трябва кризисен ПР, а кризисен щаб, който да овладее чумата по дребните преживни животни и да ограничи максимално разпространението на африканска чума по свинете, настъпваща от Румъния, се пише в официалната позиция на движението.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1100 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аре!

2018.07.20 | 16:32

2
Ма тия кой ги брои за живи?
Муйко

2018.07.20 | 15:28

1
смешници, ходете в Балкана и си останете там завинаги

Добави коментар

Водещи новини