Румен Порожанов: БАБХ не работи достатъчно добре с хората в Ямболско

  • 15 юли 2018 10:02

  • 9487
  • 9
Румен Порожанов: БАБХ не работи достатъчно добре с хората в Ямболско
© кадър: bTV

"Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта”, каза земеделският министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в в студиото на "Тази неделя" по bTV.

Евтанизирането на дребни преживни животни заради болестта чума доведе до напрежение в Ямболско. Вчера в с. Шарково местните хора не допуснаха ветеринарите да умъртвят болните животни, а министърът беше изпратен по спешност на място, за да разговаря с тях.

В момента само едно стадо в селото е живо.

„Това е опасна болест, която може да нанесе поражения както африканската чума по свинете. Ако не я спрем, държавата ни ще бъде обявена за държава със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на продукти от овцевъдния сектор. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен”, категоричен е Порожанов.

По думите му в момента седем общини на територията на страната са под карантина. Пробите от първите огнища са положителни и са потвърдени от независима лаборатория във Франция.

„Районът е рисков. Върху частните лекари трябва да има много засилен контрол, както и да засилим контрола върху пограничните общини”, поясни Порожанов.

Земеделският министър е категоричен, че без заповед животни не се избиват.

„Вчера хората в Шарково много добре разбраха. При стартирането на процедурата трябваше да бъдат събрани, да им бъде обяснено. Да, няма как да го приемат лесно, добре го разбираме, но това са мерките, които трябва да бъдат предприети”, категоричен е Порожанов.

По повод компенсациите на местните жители, земеделският министър каза, че не се търгува в мъката на хората. „По методология на животно компенсацията е средно 150 лв. Независимо от това ще предложа едно увеличение, което обаче трябва да бъде одобрено от Министерски съвет”, каза министърът.

На въпрос дали ще последват оставки, Порожанов каза, че предстои да направи оценка на ситуацията.

„Хората много добре разбраха мерките, защото тази болест може да се пренесе по остатъка от територията. Трябва да има повече прозрачност и комуникация с потърпевшите”, каза Порожанов.

От пресцентъра на БАБХ съобщиха, че утре ще дадат извънредна пресконференция.

Последвайте канала на

Весела Найденова
9487 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Гост

2018.07.15 | 11:11

5
През 1923 е върлувало чума по хората. Умирали са в корабите бягайки от войната и идвайки тук на тези земи от Гюмюрджина, Гюмюрджинско, сегашно Гърция, Комотини, Комотинско. Партии не виновни, а и затова сме 50:50 за животинчетата и техните собственици. Трудно е, ако е лесно всеки ще отглежда животни, цени, които ... относително--по малките вървят по евтино, но овцете по на 1 година, по 280-300 лева пазарна цена, а за унищожаването е редно незабавно, щом положителна е пробата. Има си хора, има си министри, колкото и на вас да ви е мъчно, е редно да бъдат унищожени. БОЛКА ИМА И ЩЕ ИМА. НИМА НАШИТЕ БАБИ ИМ Е БИЛО ЛЕСНО, КОГАТО МЪРТВИТЕ ИМ МАЛКИ ДЕЧИЦА ПО НА 2-3 ГОДИНИ Е ТРЯБВАЛО ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯТ В МОРЕТО, В ОБЗОР СА СЕ ЗАСЕЛИЛИ ПРЕЗ 1923 И ПО-КЪСНО В ДРУГ ГРАД, ВЕЧНО ПЛАЧЕШЕ ЗА МАЛКОТО СИ ОТРОЧЕ, ЩЕРКА, ВЕЧНО, не ви интересува написаното от мен, но все пак мисля за хора хапващи месо, мляко, кашкавал, сирене ... или искате и другите региони да пламнат, не е моя работа, но не смейсвайте болните и заразени животни с политика, политици... явно храната, житото... има си специалисти... , а хората от чума са умирали от глад, недохранване, през предишните векове... весел ден и спокойно, нещо което може да се възстанови не трябва човек да се притеснява
БАБХ на бесилото

2018.07.16 | 09:56

9
Виж като човек работил в месокомбинати и мандри за кашвал и сириене с ръка на сърцето ти казвам, че в последните 10 години нито си ял место, нито си ял кашкавал, нито си ял сирене.
Както искате го разбирайте то си е за вас.
Гаварит москва

2018.07.15 | 14:03

8
Герб докараха мизерия, глад, болести, смърт и накрая и чумата от 14ти век
Турчина

2018.07.15 | 11:40

7
Целта е ясна внос от европа животновъдството в България трябва да е в минимални проценти и не само в България цяла източна европа балканите.Всички ние трябва да сме зависими от западна европа тва е.
Бай

2018.07.15 | 11:32

6
Бабата голямо театро изигра. Ако някой ден унуката извърши престъпление и бабето му спретне такъв цирк в съда, веднага ще го пуснат. Умее да манипулира хората.
007

2018.07.15 | 10:57

4
Живеем за да ви е....мамата герберска!

2018.07.15 | 10:32

1
Герб докараха чумата и сега ви избиват животните

2018.07.15 | 10:45

3
защо си жив тогава
ii

2018.07.15 | 10:32

2
Ако един ден ЕС им наеди и нас ще изколят тия пъкпосле ще ни обясняват

Добави коментар

Водещи новини