Полицията се нуждае от подкрепата на обществото, смята директорът на ОДМВР в Плевен

  • 13 юли 2018 06:48

  • 1811
  • 3
 Полицията се нуждае от подкрепата на обществото, смята директорът на ОДМВР в Плевен
© Булфото

Полицията се нуждае от подкрепата на обществото и като свидетели на престъпления, и като непримиримост чрез подаване на сигнали - проблемите не трябва да се подминават с примирение и пасивност. Това заяви старши комисар Красимир Начев - директор на ОДМВР - Плевен.

Очакваме от плевенската общественост да бъде активна, обществото да е непримиримо към престъпността, защото това е част от културата и правосъзнанието на отделната личност, коментира той. На въпрос на БТА ст.-комисар Начев заяви, че според него вакуумът за кадри в Охранителната полиция в Плевен вече е запълнен.

Той се надява до края на годината да се снижи кадровият недокомплект на полицията в региона като цяло и се достигне до ниво под 10 на сто. По думите му един полицай започва да взема самостоятелни адекватни добри решения след като служи поне пет години в системата на МВР.

Криминалният контингент има респект от полицията

Според директора на ОД на МВР в Плевен криминалният контингент в региона има респект от полицията и това е важно постижение в нейната работа. Начев отбеляза, че от началото на годината имат значително снижаване на престъпността, благодарение на засилените действия от органите на реда. От януари насам са заявени около 1800 престъпления и те са с около 600 по-малко, в сравнение със същия период на предходната 2017 година.

Според директора на ОДМВР в Плевен силният спад в криминалната престъпност се дължи на това, че част от криминалния контингент има влязла в сила присъда, а друга част от контингента под силния натиск на полицията, е напуснал страната. Ст.-комисар Начев допълни, че реагират бързо на многобройните сигнали за нарушаване на нощната тишина, но се нуждаят от повече подкрепа от гражданите, свидетели на инцидентите. Полицията в Плевен е получила съдействие от общината, която е закупила уред за прецизно измерване на шума.

Неговите показатели се използват като доказателство пред съда. Очаква да бъде решен ефективно и проблема с видеонаблюдението Съвместно с общината се очаква да бъде решен по-качествено и ефективно проблемът с видеонаблюдението в 100-хилядния областен център.

Предстои монтиране на камери за видеонаблюдение по инициатива на ръководството на Общината, а целта е да се осигури по-голяма сигурност при опазване на обществения ред и имущество. Под 24-часово видеонаблюдение ще бъдат поставени всички входно-изходни артерии на Плевен и възловите места в областния град. Записите ще се пазят до месец, а при всеки инцидент полицията ще може да реагира веднага.

Важен момент в работата на полицията през лятото е опазването на селскостопанската реколта от посегателства, подчерта директорът.

Полицията съвместно с жандармерията са предприели мерки в това направление. В охраната участват полицаи, жандармеристи и пожарникари в смесени и самостоятелни патрули. В изпълнението на задачата са проведени срещи с представители на частни охранителни фирми за засилване на тяхната бдителност и уточняване реда за обмен на информация.

С ръководители на земеделски кооперации и кметове по места е уточнена организацията за охрана на складовите бази, където се съхранява селскостопанска продукция. Организирани са инструктажи на назначените полски пазачи за координиране начините на взаимодействие, подчерта ст.комисар Красимир Начев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1811 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.07.13 | 09:08

3
Прав е директорът на ОД на МВР Плевен.Сега ние ги плюем,а те си "чешът носът".Тенденцията трябва да се обърне и обществото да ги подкрепя,а те да показват с действията си,че се старят в грижата за сигурността на обществото. Процесът е взаимен.

2018.07.13 | 07:29

2
А тогава защо им плащат заплати като искат нашата подкрепа значи напразно отиват парите на данъкоплатеца въпреки че имаме най много полиция от глава на населението.
Аз

2018.07.13 | 07:08

1
Истина е,но първо полицията трябва да подкрепи обществото,като се погрижи за спазването на действащите закони , прилагайки ги еднакво за всички.

Добави коментар

Водещи новини