Румен Радев: Тръмп поиска държавите от НАТО да дават 4% от БВП за отбрана (снимки)

  • 11 юли 2018 18:05

  • 3590
  • 21
Румен Радев: Тръмп поиска държавите от НАТО да дават 4% от БВП за отбрана (снимки)
© Пресцентър Президентство

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е поискал днес от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел.

Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той тръгна, след като обяви това, поясни българският държавен глава.

Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя, коментира българският държавен глава, цитиран от БТА.

Проектите за модернизация непрекъснато се отлагат, непрекъснато се намират причини. Планът за достигане до два процента много трудно изобщо беше решен. Кога се достигат тези два процента - в мандата на следващото правителство, допълни той.

Мисля, че този натиск ще продължи. НАТО, без способностите на Америка, не може да бъде същата. Напомних на всички за резултатите от операцията в Либия - тогава тя разкри огромни дефицити във военните способности на европейските държави - системи за разузнаване, високоточни оръжия, дозарядки във въздуха, мобилност, съвременни системи за командване и управление, които се предоставяха изцяло от САЩ. Каква е съдбата на европейската сигурност, ако тези способности, предоставени от САЩ, ги няма. Моята препоръка беше да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия. Наред с политиката на сдържане и отбрана, да се гради диалог и в тази ситуация на неясност на трансатлантическата връзка, да се избягва агресивният тон и да се търсят пътища за нормализация на отношенията с Русия. Това се приема от лидерите, поясни Радев.

Президентът отбеляза, че в историята си НАТО е преживяла много предизвикателни моменти. НАТО винаги е успявала да се консолидира. Надявам се да се намери решение и сега, заяви държавният глава.

Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че "не е от най-приятните атмосфери". Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев.

Той потвърди, че се очаква Македония да получи покана за преговори за членство в НАТО и това е едно от добрите събития на тази среща на върха на алианса. България има голяма роля, отбеляза президентът. По неговите думи сроковете за приемането на Македония в НАТО зависят от изпълнението на договора й с Гърция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3590 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
РР

2018.07.13 | 05:13

21
Тръм поиска и аз се съгласих... Ако беше го изрекъл ББ щях да рева като вдовица за оная работа, но сега съм на пангара и няма на къде....
гост

2018.07.11 | 21:12

20
Лесно е на краварите- печатат си кухи пари- може и 20 процента да отделят.

Роб на влаЗта

2018.07.11 | 21:09

19
Няма робовладелски строй -просто плащаш таксата и не те закачат .....
име

2018.07.11 | 20:44

18
трябваше да пратим паси на тази среща . да обясни на тръмп , че трябваше да тече мед и масло у нас от нато?!!

2018.07.11 | 20:33

17
Седесарскит кypви лижат ковбойските задници, но скоро ще въртят смучки на Путин. Газта през Украйна спира и възможностите са 2: или да се надупим отбово на агите, или СДС да посвири на руски размер, та братушките да се смилят над нас.

2018.07.11 | 20:30

16
Изведи ни от тая разбойническа банда НАТО, Румене.
Шефа на балканите съм

2018.07.11 | 20:10

15
борисов няма ли да каже нещо за западни балкани

2018.07.11 | 19:35

14
Хайде стига с това нато, кажете нещо и за ес.
Симо - Симеоне

2018.07.11 | 19:31

13
аз съм руска курва, точка!
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.07.11 | 19:09

7
Ватници, ето го вашия фатмак, който стиска ръката на Столтенберг и НАТО
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.07.11 | 19:29

12
Ватенки смръдливи, шизофренията ви е на ниво, както и курвещината ви, признавам
СИМО

2018.07.11 | 19:25

10
Круме , плод на пияна усаинска чекио . Да го тур.я на майка ти в миризливата хуния , дето те е абортирала такова недоправено джендърче !
someone

2018.07.11 | 19:15

8
ватник ще викаш на майка си фашистка шлюхо

Добави коментар

Водещи новини