Ли Къцян хареса идеята на Румен Радев за изграждането на Център за перспективни изследвания в София

  • 06 юли 2018 19:21

  • 3291
  • 9
Ли Къцян хареса идеята на Румен Радев за изграждането на Център за перспективни изследвания в София
©

Много е важно да търсим синергия между китайските инициативи - от една страна, и европейските политики и стандарти - от друга, каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в началото на пленарните разговори в президентската институция в рамките на посещението на министър-председателя на Китай Ли Къцян, след като двамата разговаряха "на четири очи".

С председателя Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане в София на Център за перспективни изследвания, който да работи в направленията, които до момента ни спират - липсата на достатъчно информация, недобро познаване на стандарти, процедури и модели на функциониране на двете страни, посочи Радев. Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на нашите отношения и да съдейства за координацията на проектите в икономическата и всички други сфери в нашия регион, каза държавният глава.

Току-що президентът ми предложи идея за създаването на един нов изследователски център в София. Мисля, че това е много добра, необходима идея, добави Ли Къцян. Китайският премиер каза, че на утрешната среща на върха на правителствените ръководители от ЦИЕ той иска да обяви, че в София ще бъде учреден този център.

Стокообменът между Китай и България е във възход, но е много далеч от потенциала, с който разполагаме, коментира още президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. По думите му очакваме също така от китайската страна ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар. Отворени сме за много повече туристи от Китай, но за което вие, г-н премиер, трябва да ни съдействате за пряка авиолиния между София и Пекин, каза държавният глава. Той изрази благодарност на китайското държавно ръководство и лично на премиера Ли Къцян, както и на посланика на Китай в България, за помощта за издирването на алпиниста Боян Петров.

Приветстваме инициативата "16+1" между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, каза Радев. По думите му тя е работещ механизъм за стимулиране на търговски, икономически, транспортни и други връзки. Същевременно президентът посочи, че прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че съседни държави като Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие. Затова и ние желаем в хода на тези инициативи да наваксаме пропуснатото до момента и да установим ефективни и рационални отношения, каза президентът Радев. По думите му това означава не само инвестиции в областта на енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, а и всестранен подход, включващ връзки в областта на промишлеността, на високите технологии, на културата, образованието, науката, селското стопанство и туризма.

Желаем да развиваме нашите всестранни приятелски отношения, увери президентът Радев, който добави, че във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика, Китай се превръща в стожер на отстояването на тези принципи.
Държим на нашето приятелство през всички тези години и вярваме, че то трябва да се укрепва, защото е основата за бъдещи ползотворни контакти, посочи президентът Радев. Удовлетворени сме, че имаме отлични политически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение.

Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение, каза държавният глава. Вярваме, че това значимо за нашите отношения събитие - първата визита на китайски премиер от 18 години насам, ще даде силен тласък на развитието на нашите отношения на приятелство и сътрудничество, и ще ги издигне на ново, още по-високо ниво, каза президентът Радев в началото на пленарните разговори.

Министър-председателят на Китай Ли Къцян също отбеляза, че България е втората държава, признала Китайската народна република, но понеже СССР вече не съществува, може да се каже, че България е първата. Той каза, че България е първата страна от европейския му маршрут.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3291 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
гост

2018.07.07 | 03:54

9
Абе вижте само как му се смее китаеца---и как не...къде сме ние - къде е Китай---във всяко едно отношение.Представил идея...ааабе...военен с идея---на Китаеца му е ясно че тоя ...изпълнява само заповеди.
МИЛИЦИОНЕР ФИЗКУЛТУРНИК ЦвЦв

2018.07.07 | 01:13

8
МИ КАКВО ДА ХАРЕСВА, ЧЕ ПОЖАРНИКАРА "БУДА"-ла СЕ ОПИТВА ДА ГО ПРЕГРЪЩА И ЦЕЛУВА, И ГО НАЗНАЧИ ЗА РЕКЛАМЕН АГЕНТ ..
БОЖЕЕеее; РАДЕВ ТИКВАТА ЩЯЛ ЦЕНТРОВЕ ДА ПРАВИИ

2018.07.06 | 19:44

1
БОЖЕЕеее; РАДЕВ ТИКВАТА ЩЯЛ ЦЕНТРОВЕ ДА ПРАВИИ . НЯКОИ ДА МУ КАЖЕ ЧЕ ТЕЗИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ИНОВАЦИИ ОДАВНА РАБОТЯТ , ПЛЕВНЕЛИЕВ И БОРИСОВ ВЕЧЕ ГИ НАПРАВИХ.
ПОЖАРНИКАРА "БУДА"-ла

2018.07.07 | 01:10

7
ГЕРБАВ ДРУГАРЮ,
НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ ТИКВА Е САМО ПОЖАРНИКАРА "БУДА"-ла

2018.07.07 | 00:46

6
Раздумка на по чашка си направил Радев другия от учтивост харесал и БСП медиите пищят. За нищо не стават бесепарите

2018.07.06 | 22:16

5
РУМБАТА Е ТИПИЧЕН СОЦИАЛИСТ - ЛЪЖЛИВ, КРАДЛИВ И ПРОСТ.

2018.07.06 | 21:52

4
ИДЕЯТА НЕ Е НА РАДЕВ, А НА УЧЕНИ ОТ БАН. РАДЕВ ЛЪЖЕЦ МРЪСЕН, КРАДЕЦ!

2018.07.06 | 20:30

2
Ми, освен за нато и за ес, за друго не се говори.

2018.07.06 | 21:22

3
ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИАТА

Добави коментар

Водещи новини