Афис: Расте дистанцията между граждани и власт

  • 20 юни 2018 18:19

  • 1853
  • 0
Афис: Расте дистанцията между граждани и власт
©

Дистанцията между граждани и власт продължава да расте. Това показва ново проучване на агенция „Афис”.

Институциите, които се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани, са националният омбудсман и президентът. За месец юни положителното доверие в тях е съответно 60,3% и 58,4% Това са и институциите, които през последната година са безспорен лидер и се радват на голямо обществено одобрение, посочват от агенцията.

Далеч назад се нарежда Европейският съюз, който успява да генерира положително доверие сред 45 на сто от българите, но към този момент, макар и с малко, запазва положителния си рейтинг. Следват поредица от институции с традиционно негативен рейтинг – местната власт и органите на реда, съответно с 41 и 37 на сто, допълват от агенцията.

Изпълнителната и законодателната власт са най-проблематични. Кабинетът се ползва с доверието на близо 32%, докато парламентът успява да печели симпатиите на едва 23 на сто от българските граждани. Традиционно доверието в съдебната власт е най-ниско – 20%, но това ниво отдавна не се движи, посочват от „Афис”.

Според данните за трети пореден месец желаещите оставка на правителството са повече от неговите привърженици, а силите на опозиция и управляващи лека полека се изравняват.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини