МВнР приветства постигнатата договореност за името на Македония

  • 12 юни 2018 20:53

  • 3666
  • 2
МВнР приветства постигнатата договореност за името на Македония
©

Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името. По този начин се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване, съобщават от МВнР.

Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3666 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иво

2018.06.13 | 00:02

2
Вярно е! Като изключим арииското! НАЙ-НОВОТО И МОДЕРНО ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ И ИТАЛИАНСКИ УЧЕНИ ДОКАЗА! НИЩО ОБЩО С ТЮРКО-АЛТАЙСКИ ПРОИЗХОД! МНОГО ОТДАЛЕЧЕНИ ОТ СЛАВИЯНИ! НИЩО ОБЩО С ИРАНЦИ ИЛИ ТУРЦИ! ОТ МСЯКЪДЕ СЕ ДОКАЗА ЧЕ СМЕ ТРАКИ! "И МИНАХМЕ ПРЕЗ ЗЕМИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ПО-РАНО НАРИЧАНИ ТРАКИ"-из кръстоносните походи! НАЗДРАВЕ!
Умник Гюро

2018.06.12 | 22:15

1
България не само не трябва да приветства такива изкуствени договорки, но и трябва официално да протестира! Нека направим ДНК тест и да се види каква е разликата между Българи, Македонци, а и уж Гърци от Беломорска Тракия и Южна Македония. И да видим тогава кой какъв е!!! Ще се окаже, че всички имаме еднаква българска-арийска кръв!!!

Добави коментар

Водещи новини