Цветлин Йовчев разясни режима, по който ДАНС ще внедрява агенти във фирмите

  • 01 юни 2018 17:42

  • 1739
  • 0
Цветлин Йовчев разясни режима, по който ДАНС ще внедрява агенти във фирмите
©

Режимът, по който ДАНС има възможност за внедряване на служители под прикритие във фирмите, съществува отдавна. Няма нищо драматично в това. Появиха се опасения, че ще се разширяват правомощията на ДАНС, че няма да има достатъчни механизми за контрол и че агенти на ДАНС ще плъзнат масово по фирмите, но няма повод за притеснения. Това каза бившият вътрешен министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По думите му това е една абсолютно регулярна дейност, заложена в закона много отдавна.

„Тези служители имат много ясно дефинирани по закон правомощия, а ако ги превишат, ги заплашват сериозни санкции. Има много сериозни вътрешни правомощия за контрол на тези служители. Те подлежат и на парламентарен контрол като служители на ДАНС. Много малко фирми могат да внедряват тези агенти, защото не всяка може да изпълни изискванията. Тези агенти ще се броят на пръсти“, увери той.

„При агенти на прикритие, самоличността на агента, с която се представя, е истинска, а при агентите под прикритие - цялата самоличност и информация за лицето е подменена“, разясни Йовчев.

„Тези хора ще трябва да отговарят на определени изисквания, това се използва изключително рядко. Най-вече те ще се интегрират основно в структури на държавната администрация. Вероятно ще се изпълнява старият режим, а само в редки случаи ще се назначават подобни агенти. Това не се прави в случаите, в които самата фирма е обект на разследване, а позицията се използва за контрол, примерно на определени стоки или контрол на лица, влизащи в страната“, поясни бившият вътрешен министър.

Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола коментира и дали страната ни прави завой към Русия. „Ние сме член на НАТО, а организацията определя Русия като заплаха. Русия води хибридна война на територията на Европа, но тя основно е насочена към САЩ. Целта е да се прокарат определени тези, за да повлияят на решенията, които се взимат. Ние виждаме, че страните-членки на ЕС и НАТО имат много прагматична политика спрямо Русия. Тя е изключително сериозен фактор в световен аспект и е нужно да имаме прагматична политика. Не трябва да взимаме решения повлияни от това дали трябва да се харесаме или не, а да се водим от позицията дали има изгода за българските граждани. В политиката всичко, което се прави трябва да е в полза на гражданите“, подчерта Йовчев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини