Еврокомисарят по миграция: България е напълно готова да влезе в Шенген

  • 23 май 2018 09:01

  • 1024
  • 2
Еврокомисарят по миграция: България е напълно готова да влезе в Шенген
© БНТ

България е напълно готова да влезе в Шенген, заяви еврокомисарят за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос в специално интервю за БНТ. По думите му, България отдавна е изпълнила всички критерии за членство. Аврамопулос изрази надежда, че реформата на т.н. "Дъблински регламент", който определя разпределението на мигранти в Европа, да бъде реформиран до края на юни, какъвто е крайният срок.

Доколкото говорим за България, вярвам, че страната е пред прага на Шенгенската зона. България е изпълнила всички изисквания, страната по-добре управлява външните граници и същевременно направихте толкова много неща. Нашите американски приятели трябва да знаят, че ЕС започна много инициативи и установи много по-ефикасна система за управление на границите: имаме входно-изходната система, имаме ЕТИАС - Европейската система за информация за пътуванията, която ще бъде финализирана тази година, и имаме много добро взаимодействие между страните членки. Обменяме повече информация, всички точки са свързани, нещо, което допреди 3 години не се случваше. Отбелязахме прогрес и, разбира се, България е част от нашата обща стратегия за повече сигурност и по-добро управление на границите. Не мисля, че има каквито и да било пречки не само петте страни да влязат в Механизма за визова реципрочност на САЩ, но България и Румъния скоро да бъдат приети и в Шенген, заяви Аврамопулос.

От момента, в който станеш член на Шенгенската зона, една от отговорностите ти е да пазиш по-добре общите ни европейски граници, което е задължение за всички страни. И, както съм казвал преди, България е изпълнила всички изисквания и вярвам, че много скоро ще можем да идваме в България, без да показваме паспортите си на границата и българите ще се радват на свободното пътуване в Европа, посочи еврокомисарят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1024 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
mp

2018.05.23 | 11:23

2
da mnogo e gotova balgaria no priemane vav shengen shte ima vav 21 vek.

Добави коментар

Водещи новини