Кипър, Гърция и България изграждат мрежа за прогноза на опасни метеорологични явления

  • 04 май 2018 11:20

  • 617
  • 0
Кипър, Гърция и България изграждат мрежа за прогноза на опасни метеорологични явления
© pixabay.com

Кипър, Гърция и България изграждат мрежа за прогноза на опасни метеорологични явления. Това каза в националния пресклуб на БТА Харис Хараламбус от научно-изследователския център "Фредерик" в Кипър. Мрежата ще се изгради по проект "Оперативен сервиз за опасни метеорологични явления за район Балкани-Средиземноморие". Стойността на проекта е над 1 млн.евро.

Създаването на единна система за обработка и анализ на данни от Глобалните навигационни спътникови системи за Балканско- Средиземноморския район ще дава възможност за точни краткосрочни прогнози. Ще бъде създадена интернет страница, на която ще се публикува информация в реално време за обществеността, националните и европейски агенции.

За нашия регион такъв проект е новост, но в Европа такава мрежа се използва отдавна, каза още Хараламбус. По думите му чрез проекта ще се повиши безопасността на хората, качеството на живота и защитата на околната среда.

Партньорите в проекта са Изпълнителна агенция "Борба с градушките", Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и
Солунски университет "Аристотел", Гърция; Национална обсерватория - Атина, Гърция, Департамент по метеорология - Кипър.

Последвайте канала на

Нора Виткова
617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини