Мишел Барние: За 14 години са инвестирани 1 млрд. европейски средства в метрото

  • 26 април 2018 14:50

  • 2024
  • 1
Мишел Барние: За 14 години са инвестирани 1 млрд. европейски средства в метрото
© Канал 3

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да се отрази на финансирането на третата линия на софийското метро. Милиард европейски средства са инвестирани за 14 години в софийското метро. Това заяви пред журналисти главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който бе на посещение заедно с кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в столичния метрополитен.

"Преди присъединяването на България в ЕС бях европейски комисар и отговарях за регионалната политика на сближаване. Това е една от най-смислените европейски политики, които засягат гражданите, регионите и солидарността“, допълни Барние.

Според него именно в рамките на тази политика България след присъединяването си е получила европейски средства, за да се финансира този толкова важен приоритет за гражданите на столицата.

"Спомням си, когато за първи път се срещнах с българския премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в началото на първия му мандат. От кабинета му излязохме на балкона и той ми показа строеж на най-първата линия на софийското метро. За 14 години са инвестирани 1 млрд. европейски средства в името на солидарността. Това не са само думи, а факти“, каза той.

По думите му метрото е не само граждански проект, но и икономически и екологичен. Той отбеляза, че София и българското правителство са заложили този толкова важен проект за гражданите в приоритетите си.

Барние поясни, че излизането на Великобритания от ЕС няма да нанесе финансов удар по инвестициите в софийското метро.

"Солидарността на британците се упражнява в период от 7 години – точно докато приключи строежът на третата линия на метрото – от 2014 г. до 2020 г.", разкри той.

"За нас най-важното е всички ангажименти, които са поети от 28 държави-членки в началото на периода през 2014 г. да бъдат спазени до края или 2020 г. Този въпрос засяга пряко България за много регионални програми и Столична община за метрото. В проектодоговора, който сме поставили на масата  на преговорите, сме оцветили в зелено всичко, по което сме се споразумели с британците до днес. Първият приоритет са правата на гражданите, в частност 80-те хиляди български граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство“, коментира Барние.

"Споразумяхме се с британците и за участието им в настоящия финансов период до 2020 г. те да изпълнят всички свои ангажименти, включително и към изграждането на третата линия на софийското метро. Това споразумение ще бъде окончателно сигурно след края на преговорите, когато целият текст ще бъде в зелено. Остават важни точки, по които не сме съгласни и трябва да бъдат доизяснени“, каза още той.

"Хубавото е, че успяхме да постигнем споразумение с британското правителство за това те да изпълняват ангажиментите си до края на настоящия финансов период, което засяга и въпросната линия на софийското метро“, завърши Мишел Барние.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ot dobrite

2018.04.27 | 07:41

1
BB yadosano otgovarya:...kvi pari,kvi magistrali,kvo metro,4e te samo lentite deto ryazah i nojicata,struvat po4ti tolkova...

Добави коментар

Водещи новини