Каракачанов, Караниколов и Мавродиев коментираха сделката за ЧЕЗ

  • 04 март 2018 18:44

  • 3321
  • 4
Каракачанов, Караниколов и Мавродиев коментираха сделката за ЧЕЗ
© pixabay.com (архив)

”Уверявам ви, че цените на тока няма да се вдигнат от продажбата на ЧЕЗ. Сигурен съм, че другата седмица нещата около сделката ще се изяснят. Не трябва да работим със страховете на хората. Правителството ще направи всичко, за да бъде прозрачна сделката.”

Това каза в предаването "Беновска пита" по Канал 3 министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в, който коментира темата за сделката за ЧЕЗ. По телефона се включиха и министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, както и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. "Правителството няма правомощия да контролира сделка между фирми. Нито държавата, нито КЕВР за съжаление могат да се месят. КЕВР може да взима и да дава лицензи и да отнеме лиценза на собственика, ако има нарушения, каза вицепремиерът Каракачанов.

”Обществото се вълнува и се притеснява от сделката. Те чуват, че ЕРП-тата искат увеличение на цената и опозицията използва това. Опозицията атакува по всеки повод, това й е работата, но има неща, за които трябва да атакуваш остро, но за други не трябва да спекулират. Президентът и този път взе страната на опозицията”, допълни Караниколов.

”Опозицията през последните дни политизира тази сделка в опит да се потърси политическа конфронтация, с цел да се обвини правителството”, каза той и обясни, че банката функционира като всяка друга банка, с изключение, че в нея има държавно участие. ”Опозицията видя в банката възможност да атакува правителството”, категоричен бе Мавродиев. ”Това, което сме направили, е стандартна процедура, която спазва всяка банка при едно такова запитване. Ние отговорихме, че сме готови да обсъдим такова финансиране, но трябва да бъдат спазени всички процедури и този отговор не носи никакви юридически последствия за банката”, увери той.

"Темата за финансиране на сделката с ЧЕЗ през ББР не трябва да се коментира. От фирмата купувач казаха, че имат финансиране от чужда финансова институция, което изключва ББР”, заяви Караниколов. Мавродиев увери, че ако правителството се обърне към ББР за финансиране, следвайки всички банкови стандарти ще се реши дали има рискове и чак тогава ще бъде разрешено евентуално финансиране но сделката.

Вицепремиерът Каракачанов пък разказа за поправките, които от ВМРО предлагат в Закона за енергетиката. Идеята е, когато става въпрос на структуроопределящи звена на енергетиката, КЕВР да се произнася при продажба на повече от 20%. Държавата не може да остане безучастна при продаване на такива активи, категоричен бе той. Теменужка Петкова направи грешка с подаването на оставката си, тя няма никаква вина. Тя няма правомощия, каза той. ”Не бих нарекъл действията на правителството хаотични, премиерът направи всичко, за да се изясни тази сделка. Позицията на президента беше в синхрон с позицията на БСП, той можеше да поиска среща с министъра на енергетиката и тогава да коментира. Ако се свиква КСНС, трябва да се свика по тема енергетика, а не само по темата ЧЕЗ. Трябва да има обща държавна концепция”, заключи той.

”По отношение на продажбата на 33% на енергийните дружества няма незаконосъобразни действия. Тогава имаше решение на министъра на икономиката Трайчо Трайков. Ако някой си мисли, че ако държавата влезе в ЧЕЗ, цената на тока ще падна, това няма как да стане. Трябва да се направи анализ.”, заключи Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3321 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.03.05 | 19:19

4
Мутрите купиха ЧЕЗ!
СУДЖУЦИ, НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА!!!

2018.03.05 | 17:43

3
Колкото повече говорят, толкова повече се оплитат, в лъжи и се омазват, в собствените си лайна!!!
И тримата са

2018.03.05 | 17:43

2
Големи боклуци

2018.03.05 | 08:26

1
от всички тия пишман държавници и бизнесмени , лъха злоба и завист ,че не са го купили те ? не че нямат накрадени по 30/40 000 000 но искат ОЩЕ да цоцат

Добави коментар

Водещи новини