Цачева: Основата на правата и защитата на жертвите на престъпления е поставена

  • 29 януари 2018 13:36

  • 1413
  • 4
Цачева: Основата на правата и защитата на жертвите на престъпления е поставена
© Министерство на правосъдието, пресцентър

Основата на правата и защитата на жертвите на престъпления и техните семейства е поставена, но по-важно е законодателство в тази връзка да има реално измерение на практика.

Това заяви днес министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Изказването си министър Цачева направи пред Групата на високо ниво по правата на жертвите.

Форумът се организира от Главна дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия. В него участват още комисарят на Европейския съюз по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Юрова и комисарят по сигурността на Съюза Джулиан Кинг.

„Обикновено престъпленията засягат повече от едно лице, като близките на жертвата също са потърпевши, макар и непряко. Броят на засегнатите от престъпления в Европа е голям. В същото време трябва да отбележим, че свободното движение на хора е основна ценност на Европейския съюз. Граждани постоянно пътуват и рискът да станат жертва на престъпление в чужбина е също толкова голям, колкото и в собствената им държава“, каза още министър Цачева.

Тя припомни, че държавите-членки вече да въвели в националните си законодателства директивата относно обезщетението на жертвите на престъпления и директивата за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Акцент в днешната срещата бе поставен на Директивата за правата на жертвите, като участниците дебатираха три основни теми: жертви на тероризъм, обезщетение на жертви на престъпления и жертви на насилие, основано на пола.

По думите на министър Цачева общите усилия трябва да се насочат към подобряване на практическото прилагане на законодателството в областта на правата на жертвите във всяка държава от ЕС, както и да се подобри трансграничното сътрудничество.

„Процесът по присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция следва да продължи, защото този акт ще позволи по-добро координиране на политиките в тази област между различните институции на ЕС и обмена на добри практики. Той ще насърчи и сътрудничеството между държавите-членки за целите на борбата с насилието над жени“ , каза още министър Цачева и отбеляза, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще се работи активно в тази посока.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1413 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2018.01.30 | 18:49

4
Кой се целуваше на Орлов Мост с турците? Кой изби 300 000 невинни българи? Кой изтребва систематично българската нация? Болшевишките свине!

2018.01.29 | 22:00

3
СБОГОМ ДРУГАРКО ОСАКАТЕНА ОТ ЧЕРВЕН КАРИЕРИЗЪМ И ТОТАЛИТАРИЗЪМ
надзирател

2018.01.29 | 21:49

2
Готов съм да работя без пари ако вкарате при мен в затвора бандитите Боко и Цеко.Ще им се радвам ще ги обгрижвам и ще бъдат подложени на много нежност и ласки от зад.

2018.01.29 | 21:49

1
Това ли ви е основата на защитата, да махнете полицията от селата и да оставите мутри ц игани да вилнеят?

Добави коментар

Водещи новини