Пламен Георгиев: "Каолин" е придобит почти без пари, спестявани са данъци и концесионни та

  • 19 декември 2017 09:16

  • 3823
  • 0
Пламен Георгиев: "Каолин" е придобит почти без пари, спестявани са данъци и концесионни та
©

„Каолин“ е придобит почти без пари, а в хода на проверяваните 10 години установихме, че са спестявани данъци и концесионни такси. Върху Комисията не е имало натиск да извърши проверка на Иво Прокопиев. Това каза Пламен Георгиев, председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в ефира на БТВ.

„Ни най-малко не се чувствам като бухалка, чувствам се като човек, който си е свършил добре работата и оценка за нашата работа е решението на съда, с което бяха наложени обезпечителни мерки“, посочи той.

Припоммняме, че бе наложен запор за близо 200 млн. лв. върху активи на Иво Прокопиев от Бургаският окръжен съд. Това стана по мотивирано искане на КОНПИ.

За това, че КОНПИ прави прецедент и се връща над 17 години назад, за да разглежда сделката с приватизацията на „Каолин“, той каза: „Това е манипулация, която тече от доста време насам – Комисията всъщност не се връща назад. Преди пет години има една продажба на дружеството „Каолин“, която е за 150 милиона, на немска компания. Единственият начин да разберем дали тези пари, които са постъпили, са законни или не, междувременно г-н Прокопиев е получавал дивиденти от дейността на „Каолин“, единственият начин да разберем дали това е законно или не, е да установим законен или не е източникът на средствата. Това е смисълът и философията на гражданската конфискация“. Проверката се прави, ако има продажба и приходи в проверявания период. Ако г-н Прокопиев нямаше приходи, не беше продал нищо, нямаше да разследваме нищо, обясни Георгиев.

По думите му твърденията, че КОНПИ застава над съда, който вече се е произнесъл по сделката, са поредната лъжа. „Съдът изобщо не се е занимавал с приватизацията и нарушенията, извършени от държавните органи по времето на приватизацията на „Каолин“. Съдът се е занимавал с обвинението, повдигнато на г-н Прокопиев и другите лица, а именно за длъжностно престъпление. И поради това, че те не са били длъжностни лица, съдът ги е оправдал. Той изобщо не е коментирал приватизационна сделка. Това е една огромна лъжа“.

За обвинението на Прокопиев, че Георгиев изпълнява поръчка на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който му е работодател, гостът коментира: „Изрекоха се изключително много лъжи. Борисов ми е работодател дотолкова, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина. Смятате ли, че това е начин за влияние върху един независим орган?“. Той добави, че за последно се е чул с премиера вероятно миналата година. Не е говорил с него за проверката. „Никога по никакъв повод премиерът не ми се е обаждал дори да се интересува от проверки“, декларира той.

„Г-н Прокопиев говори само за тази проверка. Много важен друг факт е, че ние установихме в хода на проверяваните 10 години напълно несъответствие между добива – това, което е добивано от находищата, и това, което е отчитано. Т.е. спестявани са данъци, спестявани са концесионни такси. Т.е. отвсякъде това имущество е незаконно придобито“, каза още председателят на КОНПИ.

Според него обаче „Прокопиев е просто едно проверявано лице сред стотиците други. "Имаме 450 иска в момента в съда и искът срещу г-н Прокопиев не е най-големият. Очевидно защото има медийно влияние или какво, излиза и говори глупости“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини