МОСВ започва война с евтините и мръсни брикети

  • 27 август 2017 21:10

  • 2406
  • 2
МОСВ започва война с евтините и мръсни брикети
© Булфото

Готвят се нормативни промени за по-чист въздух у нас, предаде БТВ.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) работи по проект за ограничаване на употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел. В 25 града у нас фините прахови частици във въздуха надвишават нормата повече от месец годишно: Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен. Освен транспорта – основният замърсител е битовото отопление. Близо 2/3 от българските домакинства се отопляват именно на дърва и въглища.

България е осъдена от Съда на Европейския съюз заради мръсния въздух От 2007 г. до 2014 г. страната ни не спазва допустимите стойности за запрашаване на въздуха в София, Пловдив, Варна и други райони

До голяма степен причина за замърсяването са въглищата с високо съдържание на пепел и сяра, които екоминистерството търси вариант да ограничи. Половината от домакинствата на дърва и въглища обаче ползват именно такива брикети. Те са и по-евтини.

Ако ограниченията станат факт, тепърва ще трябва да се търси решение и за социалната помощ за отопление - 90% от сумите за подпомагане отиват именно за топло на дърва и въглища.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2406 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гьостерица

2017.08.29 | 09:24

1
глупости ,просто трябва да се усвоят |откраднат| едни евро пари това е въздуха бил мръсен ,те и парите мръсни ,а неги перете само някой ги перат .

2017.09.12 | 23:29

2
то и за бездомните кучета се вземат пари ама ни са ги чували ни са ги виждали

Добави коментар

Водещи новини