Плевнелиев даде висока оценка на взаимодействието на институциите по миграционната криза

  • 02 март 2016 18:50

  • 1324
  • 6
Плевнелиев даде висока оценка на взаимодействието на институциите по миграционната криза
© Президентство

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили оцени високо координацията и работата на институциите по превенция и овладяване на ефектите върху България от повишения миграционен натиск върху страните от региона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На работна среща с пълния състав на Националния оперативен щаб по миграционната криза държавният глава окуражи ефективната комуникация и взаимодействие между Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, структурите на Въоръжените сили и специалните служби. Участниците в Националния оперативен щаб запознаха президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното с предприетите действия в отговор на възможните рискове от засиления миграционен поток. Разработени са и са приведени в действие ясни планове за реакция и за координация между институциите при различни сценарии за развитие на ситуацията.

Изработени са инструкции за взаимодействие между структурите на Българската армия и на „Гранична полиция“ в планираните дейности по охрана на държавната граница. Планират се и тренировки, на които ще бъдат отработени на място съвместните действия. За участието на Българската армия в превенцията на нелегалното преминаване на държавната граница вече са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО.

Акцент по време на срещата бяха очакванията от предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет на 7 март. Държавният глава отново подчерта, че България е част от изработването на общоевропейски отговор на миграционната криза и страната ни ще продължи да настоява за общоевропейско решение, което да ограничи измеренията на кризата. България ще продължи да спазва европейските правила, да проверява и да регистрира съобразно европейските регламенти преминаващите през контролно-пропускателните пунктове на българска територия. Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното беше категоричен, че ефективната защита на държавната граница не е в противоречие със спазването на човешките права. Трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи. Държавният глава призова институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

Участниците в срещата споделиха позицията, че е необходимо всички дейности за ограничаване на миграционния натиск върху българските граници да бъдат своевременно финансово обезпечени. Ситуацията по българските граници към момента е под контрол и не налага да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност. Това може да се промени, в случай на рязка промяна на ситуацията с миграционната вълна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1324 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
триколор

2016.03.03 | 10:14

6
Нито един мъж не го гледа в очите. А двете каки го зяпат с разбиране и съчувствие. Ненчев се подхилква, така сякаш ей сега ще врътне ключа и ще награби росната. Особено внимание да се обърне на отегчените генерали. Вероятно вчера са гърчели такива плюнчовци, а днес един от тях им е командващ.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2016.03.03 | 09:57

5
Гейберски cмeшници, вие минaвaли ли cте пpeд Xaлите? Все едно съм в Aфгaниcтан.

2016.03.03 | 09:57

4
Утре е 3-ти март да не забравите Апостола педали проамерикански!

2016.03.03 | 09:57

3
МАААААААААААРШ ОТРЕПКО а тои вечно че не можеше да марширува главнокомандващия.ТОГАВА ПАТЕШКО ИЗРОООООД
гарбостан гарб

2016.03.03 | 09:56

2
Не ви ли омръзна това безвремие и мутренско време апаши по къщите опустошават и ограбват старци а мутри с бухалки вилнеят по пътищата народа обеднява а на фона на всичко това се вземат главоломни заеми евн чез и енего про тихомълком ни готвят ново увеличение със изричното знание на власта не е ли време вече да се прати на бунището гербостанските хайдуци!
kur za boiko analev

2016.03.03 | 02:27

1
Roskooooo pedal dolen-pomni6 li koi te 6iba sno6ti...

Добави коментар

Водещи новини