Ген. Михов: Армията ни трябва да е готова за извънредни ситуации

  • 25 февруари 2016 18:04

  • 1835
  • 8
Ген. Михов: Армията ни трябва да е готова за извънредни ситуации
© Булфото

Доколкото се намираме в уникална ситуация от края на Студената война - България е в дипломатическа криза и води дипломатическа война с всичките си съседи - армията трябва да е готова за извънредни ситуации, без това да се възприема като неспособност на МВР.

Това коментира в ефира на БНР ген. Михо Михов, председател на комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от ПГ на АБВ по приетите на последно четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които регламентират участието на армията в охраната на границата.

Той изрази увереност, че боеспособните части на армията от Южна България до десет дни ще бъдат готови да изпълнят тази задача.

Ген. Михов коментира, че задачата по охрана на Южната ни граница трябва да бъде и вид тренировка на професионалните военни на наша собствена територия.

„За мен беше важно този законопроект да се приеме на две гласувания, защото постъпиха и предложения от независими депутати и от народни представители от АБВ и те бяха приети“, подчерта ген. Михов. Говорим за охрана на границата през призмата на вътрешната сигурност, добави той.

Ген. Михо Михов каза също, че на този етап предстои да бъде уточнена координацията и субординацията между двете министерства – вътрешното и военното. Професионалните военни обаче, като че ли нямат смелостта да посочат пред политическото ръководство и пред Народното събрание онова, което ги безпокои, за което не са доподготвени и онова, което не могат да изпълнят буквално, както е записано, добави генералът.

„Бодряшкото настроение на политическите ръководства на министерствата не бива да го възприемаме като неподготвеност на техните структури, по-скоро трябва да бъде възприемано като готовност тези ведомства да покажат респект и държавническо поведение пред съседите ни или пред онези, които стимулират миграционния натиск“, каза още ген. Михов.

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание коментира и идеята на военното ведомство за водене на отчет на младежите между 18 и 32 години. За ген. Михов е непонятен фактът, че от стартирането на професионалната армия у нас през 2007-2008 година насам не се знае с колко момичета и момчета в тази възраст разполага страната ни. „България трябва да знае с какви генерации разполага. Това не означава, че всички ще станат войници. Означава, че при необходимост тези хора могат да бъдат обучени и призовани във въоръжените сили“.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1835 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.05.13 | 03:46

8
Заминавай при луканов, боклук комунистически!!!

2016.05.13 | 03:45

7
Не Михов и червените съсипаха армията . Съсипаха всичко вашето СДС и тъпата ви демокрация -- индустрия, селско стопанство ,образование, здравеопазване и т.н. и т.н.
каката на баткото

2016.03.02 | 20:11

5
Михов,червен боклук - съсипахте армията ,съсипахте и България !!!! Да горите в ада!!!

2016.03.02 | 20:11

6
a pedala boiko ko naprai,da mu iba maikata ysrana

2016.03.02 | 20:11

2
да , да , дори и за война с китай

2016.03.02 | 20:11

4
a pedala boiko ko naprai,da mu iba maikata ysrana

2016.03.02 | 20:11

3
па тия са много , дека че ги копаме ?

2016.03.02 | 20:11

1
a pedala boiko ko naprai,da mu iba maikata ysrana

Добави коментар

Водещи новини