Видя се, че Турция иска да влияе на вътрешната ни политика, обяви Борисов (обновена+видео+снимки)

  • 30 декември 2015 10:15

  • 12994
  • 112
Видя се, че Турция иска да влияе на вътрешната ни политика, обяви Борисов (обновена+видео+снимки)
© Пресцентър МРРБ

Многократно, даже някои от моите приятели и колеги от Реформаторския блок, визирам примерно колегата Атанасов, е казвал, че страховете ми са неоснователни. Вие видяхте само за няколко дена каква буря се разрази, и всъщност много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика да има възможност да й се влияе от страна на Турция.

Това коментира пред журналисти в отговор на въпрос премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който участва в откриването на 13-километров участък от Северната скоростна тангента. Премиерът беше попитан има ли заплаха за националната сигурност, както се говори през последните дни, заради случващото се в ДПС.

Борисов каза, че съвестта му е чиста, защото е казал на турския премиер Ахмет Давутоглу всичко - и когато е бил в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра, и вицепремиерът им, и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха, защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело лошо от правителството и българите като цяло, каза Борисов.

Външната политика между Турция и България се води на ниво правителство, на ниво външни министри, премиери, президент. Мисля, че към момента, когато те са ни помагали в бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали, и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят, и то им се върна, каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

"Защото когато те взеха двата реактора от Белене и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато "Южен поток" се прекръсти на "Турски" и тръгна да обикаля, през Гърция и Македония, България и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на една страна, за сметка на България. Но пак не реагирах, публично, правя го сега, защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни - едни на Турция, едни на Русия, и на който и да било. Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборотът на зеленчуци, плодове, хранителни стоки, за сметка на нашите производители, които над 300 млн. в момента са загубите от ембаргото ни към Русия и контраембаргото, руското, към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те правеха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах. И сега някой да казва, че ние, защото водим една балансирана политика, искаме да си направим газоразпределител, където от три-четири източника на газ, пет дори, да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика, на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, а и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време", коментира премиерът, който добави, че "тяхната заигравка с Голямата мечка им донесе и някои несгоди след това".

Надявам се с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно, като натовски държави, и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме - нито те, нито ние, коментира премиерът.

Попитан как си обяснява престоя на Лютви Местан в турското посолство, за да гарантира по думите му сигурността си, Борисов посочи, че не е разговарял с Местан и добави, че той има охрана от НСО, която не е по-малка от тази на премиера. Така че не знам от какво се притеснява, добави Борисов. Той отбеляза, че често официални лица имат срещи с дипломати и посещават посолства.

Попитан в какво се изразяват опитите на Турция за влияние в България, Борисов отговори, че те са очевидни. "Ако изведнъж посланик, с всичките му генерални консулства тук в България, тръгне в една партия, и то опозиционна като ДПС, да се дават оценки и да се обяснява колко е важен един или друг лидер - мисля, че това е повече от видно".

Премиерът определи като внушения твърдения, че има някакъв спор, чрез ДПС, за отношенията с Русия и с Турция. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г добави, че иска и с двете държави да имаме приятелски отношения. Избрал съм, и това ми е призванието, да защитавам България, и мисля, че го правя по най-добрия начин, посочи Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

На Северната скоростна тангента се работеше денонощно, подчерта министър-председателят.

„Почти никога аз не благодаря на строителите. Тук благодаря на строителната камара и на всички фирми, които ме чуха и разбраха, че това трябваше да бъде факт към 31 декември. Това е поредният провален проект на Орешарски. Абсолютно провален. 220 милиона днес щяхме да върнем в Брюксел. Срещнах се със строителните компании и им казах: „Съберете всички камиони багери и трактори. Каквото трябва съберете и ги вкарайте на обекта”, посочи Борисов.

Не съм виновен, че експериментът Орешарски забави и провали проекта, категоричен бе той.

„Това, което правят днес тези хора, действително е геройско. Това преди 5 месеца беше ливада”, посочи Борисов.

Той прогнозира, че след няколко години този пътен участък ще стане натоварен като бул. „Цариградско шосе”.

„Само се обърнете да видите колко нови, огромни фабрики се строят. Вижте колко нови фирми и компании строят своите офиси и заводи. Надявам се до догодина да завършим целия този пръстен, защото той е важен. ТИР-овете, които идват от АМ „Струма”, няма да минават през Южната дъга и така трафикът ще се облекчи. Чакам да ми направят разчетите за два моста на Горубляне, за да прехвърлим транзитното движение и да няма тапи”, обясни министър-председателят.

По думите му е имало дни, в които на обекта са работили по 2 400 машини. „Бях им казал, не се ли справим до 31 декември и върнем 220 милиона догодина, с 220 милиона по-малко ще строите”, коментира още премиерът.

„Тези, които следят Министерски съвет, помнят, че поне на десет заседания апелирах към археолозите, които само преди 20 дни излязоха от обекта. Рискът да загубим 220 милиона стоя през цялото време заради невероятните археологически находки, които излязоха тук”, допълни още той.

„Нека да не я наричаме скоростна, за да я наречем само северна, за да не ги подтикнем да дойдат и да се състезават, защото на тези 8 платна стават чудни гонки. На всички желая да посрещнат Нова година безаварийно. Не пийте ракия”, коментира още премиерът Борисов.

На откриването присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, столичният кмет Йорданка Фандъков и заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Северената скоростна тангента обхваща отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до пътя за Требич. Общата дължина на тангентата е 16,54 км. Проектът е ЛОТ 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Инфраструктурният проект е важен за София и страната, тъй като в обекта се пресичат автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Тангентата не е част от Трансевропейската транспортна мрежа, но осигурява свързаност между три европейски коридора – №IV, VIII и X. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.

Последвайте канала на

12994 112

Свързани новини

Коментари 112

Добави коментар
Няма друг начин

2016.01.02 | 12:57

112
Забранете исляма, въвличате ни във война с вашето малоумно бездействие!
kur za boiko analev

2016.01.02 | 09:42

111
spri se bre pederast mangal ot gerb-kurva boiko oplodenia anal kolko ti pla6ta a kopele -lapai go sus spermata
ЗАЩО воленуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА И ДОГАН ГО ПОРИ

2015.12.31 | 23:09

110
ЗАЩО МА КУРВООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО ЯЛОВА СКОПЕНА И ПРОСТА И СТРАХЛИВА
kur za boiko analev

2015.12.31 | 09:39

6
spri se bre pederast mangal ot gerb-kurva boiko oplodenia anal kolko ti pla6ta a kopele -lapai go sus spermata...ti si oligofren kato pedala boikoygly,kurvata na Dps
БОЗДУГАН

2015.12.31 | 19:12

108
Театрото което се разиграва от 26 години може да забави ,но не и да предотврати изчезването на българската народност и държавност в недалечно бъдеще, ако не се обърне внимание на това , което казва най-големият политик на България Волен Сидеров – лидер на единствената партия в Страната с Държавна Доктрина и Програма ! Каузата АТАКА !!!!

2015.12.31 | 19:12

109
Боздуганчо, пак ли се появи, ще падне смях по глупавите ти изяви.

2015.12.31 | 09:43

72
Безмозъчни предатели като герботиквите винаги е имало ! Мърши !

2015.12.31 | 09:43

71
за педеРуските фесове от АТАКАЛЪ не ГЛАСУВАМ, капиш?!

2015.12.31 | 09:42

69
Вие сте най-големите ненормалници герб-мафия. Това което сте направили нищо не е качествено. Склонни сте да обвинявате кой ли не само и само да се задържите на власт. Не стига че ви изгониха с камъни хората и пак се натискате за власт. Колко право толкова и здраво.
кукулкан

2015.12.31 | 19:12

107
А вие нормалниците направихте ли нещо освен тъпанарски критики.
ЗАЩО воленуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА И ДОГАН ГО ПОРИ

2015.12.31 | 15:24

106
ГЕНЕРАЛА Е ПИЧ А воленуглу ЯЛОВА СКОПЕНА ХАНЪМА НА ДОГАНЯ хихихихихихихихихихихихихихихихиххихи

2015.12.31 | 15:24

105
ei skopenia ,sega ra3braxme ze si ciganin tup kato boiko fes...produljavai taka maloumnik ,sme6en si- i 1000 puti da go napi6e6 mi e taq
ЗАЩО воленуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА И ДОГАН ГО ПОРИ

2015.12.31 | 15:23

104
ГЕНЕРАЛА Е ПИЧ А воленуглу ЯЛОВА СКОПЕНА ХАНЪМА НА ДОГАНЯ хихихихихихихихихихихихихихихихиххихи

2015.12.31 | 15:23

103
ei skopenia ,sega ra3braxme ze si ciganin tup kato boiko fes...produljavai taka maloumnik ,sme6en si- i 1000 puti da go napi6e6 mi e taq

2015.12.31 | 15:22

102
ei skopenia ,sega ra3braxme ze si ciganin tup kato boiko fes...produljavai taka maloumnik ,sme6en si- i 1000 puti da go napi6e6 mi e taq
ЗАЩО воленуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА И ДОГАН ГО ПОРИ

2015.12.31 | 15:22

101
ГЕНЕРАЛА Е ПИЧ А воленуглу ЯЛОВА СКОПЕНА ХАНЪМА НА ДОГАНЯ хихихихихихихихихихихихихихихихиххихи

2015.12.31 | 15:22

100
ei skopenia ,sega ra3braxme ze si ciganin tup kato boiko fes...produljavai taka maloumnik ,sme6en si- i 1000 puti da go napi6e6 mi e taq
ЗАЩО воленуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА И ДОГАН ГО ПОРИ

2015.12.31 | 15:22

99
ГЕНЕРАЛА Е ПИЧ А воленуглу ЯЛОВА СКОПЕНА ХАНЪМА НА ДОГАНЯ хихихихихихихихихихихихихихихихиххихи

2015.12.31 | 15:22

98
ei skopenia ,sega ra3braxme ze si ciganin tup kato boiko fes...produljavai taka maloumnik ,sme6en si- i 1000 puti da go napi6e6 mi e taq
ЗАЩО воленуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА И ДОГАН ГО ПОРИ

2015.12.31 | 15:21

97
ГЕНЕРАЛА Е ПИЧ А воленуглу ЯЛОВА СКОПЕНА ХАНЪМА НА ДОГАНЯ хихихихихихихихихихихихихихихихиххихи

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини