Проверяват качеството на горивата

  • 18 август 2012 21:08

  • 2015
  • 0
Проверяват качеството на горивата
©

Цените на бензина и дизела през този уикенд отново бият рекорда.

От началото на годината над 300 бензиностанции са проверени за некачествено гориво. Кои от тях да бъдат инспектирани се определя с компютър. Най-често софтуерният жребий се пада на малки обекти. Обяснението е, че големите вериги имат свои звена за контрол на качеството, разказва БТВ.

На място инспекторите взимат шест проби от всеки вид гориво в метални контейнери. Един анализ струва на държавата 900 лева. Ако в лабораторията горивото се окаже некачествено, бензиностанцията ще плати сметката за пробите плюс глоба, която започва от 10 хиляди и стига до 100 хиляди лева.

През последните години средният процент на заловени некачествени горива е паднал от 14 на 9 на сто. Така по качество на горивата България е достигнала средната за Европа норма. Това се дължи на работата на НАП, Агенция "Митници" и МВР, смята инж. Петър Костадинов, директор на "Контрол на качеството на течните горива" в ДАМТН.

По думите му, не само качеството на горивото, а и състоянието на пътната мрежа оказва влияние върху разхода. Все още ние не сме на нивото на Западна Европа и нашите пътища не позволяват икономично шофиране, каза той.

И същевременно аз в никакъв случай не мога да кажа, че нашето гориво, произведено в рафинерията в Бургас основно, е с по-лоши показатели и качества по отношение на това, което се произвежда или внася от западните рафинерии. Разбира се, някакви минимални разлики съществуват, да. Но те не са съществени според мен, коментира инж. Петър Костадинов.

Намесата на собствениците на бензиностанции в горивото със смесвания едно гориво с друго гориво или една фракция с друга фракция, което в крайна сметка влошава качеството на горивото, не са отшумели съвсем, но са много малко, разказва той, като уточнява, че за 2011 г. е имало регистрирани само два такива случая.

Експертът обясни, че от 1 юни има изискванет за смесване на бензин от нефтен произход с биоетанол в рамките на 2% в акцизните и данъчни складове. А 2 месеца по-късно, т.е. от 1-ви август изискването влезе и за бензиностанциите, които следва да разпространяват бензин с минимум 2% съдържание на биоетанол. Сега ние взимаме проби. Не навсякъде е 2% , но така или иначе изискването се спазва, каза той. По думите му, етанолът е с високо октаново число - 106. Той не намалява пробега. Прибавя се във връзка изискването за намаляване на вредните емисии във въздуха. Непрекъснато този процент ще бъде повишаван. Сега е 2%, от март догодина става 3 и продължава да се повишава до 6, коментира инж. Петър Костадинов.

Костадинов каза, че се наблюдава тенденция за намаляване броят на бензиностанциите, като вече те са по-малко от 2 500.



 

Последвайте канала на

2015 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини