Честваме Деня на християнското семейство

  • 21 ноември 2019 06:41

  • 7283
  • 2
Честваме Деня на християнското семейство
© Българска православна църква

На 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж.

Въведение Богородично ни напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм.

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който от тук нататък трябвало да бди над нея.

В благоевградската църква "Въведение Богородично" се отбелязва храмов празник

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 г. През 543 г. император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото - в себе си и в света. Този ден църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според народните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото-сухо, ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, защото ако го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде.

Според народното поверие нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „Мратински нощи", са много по-лоши дори и от „Мръсните дни", защото през тях най-лесно човек може да се разболее.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7283 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БОГ Е ЛЮБОВ

2019.11.21 | 13:52

2

Уважаеми читатели на сайта NOVINI.BG.Ден на християнското семейство не принадлежи на православната деноминация или католическата или протестанската.Тези глупости недоказани православни предания нищо общо с БОЖИЕТО СЛОВО което е категорично казва ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО.

2019.11.21 | 09:23

1

След някоя година ще честваме деня на мюсюлманското семейство

Добави коментар

Водещи новини